Pappardelle z bakłażanami

    Pappardelle z bakłażanami

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Makaron z dobrym sosem pomidorowym to przepyszne danie. Inspiracją dla tego przepisu jest tradycja kulinarna sycylijskiego miasta Katania. Przyrządza się tam makaron z bakłażanami i pomidorami zwany pasta `a la Norma na cześć słynnego syna tego miasta, Belliniego, i jego opery Norma.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 bakłażan, pokrojony ukośnie w plastry o grubości 3–5 mm
    • 3–4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 400 g makaronu papardelle lub innych szerokich wstążek
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1/4 łyżeczki cukru lub do smaku
    • 1/4 łyżeczki suszonego oregano lub do smaku
    • 100 g koziego sera, pokrojonego w plasterki
    • 15 g posiekanej natki pietruszki lub porwanych listków świeżej bazylii do przybrania
    • sól i pieprz kajeński

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać dużą grillową patelnię żeliwną i posmarować ją 2 łyżeczkami oliwy. Ułożyć na niej plasterki bakłażana i grillować przez 3–4 minuty. Posmarować z wierzchu 2 łyżeczkami oliwy i przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez 3–4 minuty, aż się przyrumienią. Zdjąć patelnię z ognia i przykryć folią aluminiową, żeby bakłażany nie ostygły.
    2. W międzyczasie rozgrzać pozostałe 2 łyżeczki oliwy na patelni o grubym dnie. Wrzucić czosnek i smażać przez 1–2 minuty, aż stanie się złocisty. Dodać pomidory z sokiem. Dusić przez 4–5 minut, zmniejszyć ogień i dusić przez kolejne 4–5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
    3. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować przez 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
    4. Dodać do sosu przecier pomidorowy, cukier i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Odlać makaron, wrzucić go do sosu i lekko wymieszać. Podawać z bakłażanami i kozim serem, udekorowany natką pietruszki lub bazylią.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Można też podawać makaron farfalle z warzywami z grilla i zielonym pesto. Na blasze do pieczenia ułożyć cukinię pokrojoną w ukośne plasterki, czerwoną lub żółtą paprykę, pokrojoną w plasterki, czerwoną cebulę, pokrojoną w cząstki, 2 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w cząstki oraz 12–16 pieczarek. Posmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek extra virgin i opiekać, aż przyrumienią się miejscami. Przygotować pesto. Zmiksować na jednolitą masę 170 g ugotowanego szpinaku (wcześniej wycisnąć z niego wodę), 1 obrany ząbek czosnku, 50 g mieszanki świeżych ziół (bazylii, nieco szczypiorku, majeranku i natki pietruszki) oraz 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Dodać sok z 1/2 cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotować 400 g makaronu farfalle, odlać i wymieszać z pesto. Ułożyć na wierzchu upieczone warzywa i posypać 45 g świeżo utartego parmezanu.

    Zalety

    • Bakłażany są bardzo sycącym warzywem, choć zawierają bardzo niewiele tłuszczu i kalorii. Najlepiej piec je w piekarniku lub na grillu, ponieważ podczas smażenia wchłaniają mnóstwo tłuszczu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ C, E, miedź, żelazo * ✓ A, B1, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, wapń, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis