Panierowana sola z sosem tatarskim

    Panierowana sola z sosem tatarskim

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto paseczki soli w panierce upieczone tak, żeby były chrupkie z zewnątrz, a soczyste i delikatne w środku. Podajemy je z kremowym sosem tatarskim, który jest doskonałym uzupełnieniem dań rybnych. Młode ziemniaki i pomidorki koktajlowe świetnie smakują z tą potrawą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g filetów z soli lub płastugi bez skóry
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 duże jajko, roztrzepane
    • 75 g drobnej bułki tartej
    • 2 łyżki ziarna sezamowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • Sos tatarski
    • 3 łyżki tłustej śmietany (48%)
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 4 korniszony, drobno posiekane
    • 1 łyżka kaparów
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Pokroić filety rybne w poprzek na kawałki o wymiarach 6 × 2 cm.
    2. Wymieszać mąkę z solą i pieprzem, wysypać na talerzyk. Wlać roztrzepane jajko na drugi talerzyk, a na trzecim wymieszać bułkę tartą z ziarnem sezamowym. Obtoczyć kawałki ryby w mące, otrzepać z jej nadmiaru, zamoczyć w jajku i obtoczyć starannie w bułce tartej.
    3. Nasmarować oliwą z oliwek dużą teflonową blachę i ułożyć rybę w jednej warstwie. Piec przez 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5 minut, aż ryba stanie się chrupka i zarumieni się na jasnozłocisty kolor.
    4. Przygotować sos tatarski. Utrzeć wszystkie składniki i przelać do 4 małych miseczek. Jeść, maczając kawałki ryby w sosie tatarskim.

    Inne propozycje

    • Domowe paluszki rybne: Pokroić 550 g grubego fileta z dorsza bez skóry na 12 paluszków o grubości 2,5 cm i długości około 7,5 cm. Obtoczyć w mące z solą i pieprzem, jajku i bułce tartej. Ułożyć w jednej warstwie na nasmarowanej blasze. Skropić paluszki odrobiną oliwy z oliwek i piec 10–15 minut, aż przyrumienią się na złocisty kolor. Podawać z sosem tatarskim. * • Sos do ryby z rukwi wodnej: utrzeć 150 g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu, 45 g posiekanej rukwi wodnej, dużą szczyptą pieprzu kajeńskiego i łyżką soku z cytryny.

    Zalety

    • Sola to źródło potasu, pierwiastka który reguluje stężenie płynów w organizmie. Organizm nie magazynuje potasu, więc należy codziennie uzupełniać jego zasoby. * • Pieczywo jest źródłem węglowodanów. Przynajmniej połowa dziennej ilości kalorii powinna pochodzić z produktów zbożowych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B12, niacyna, selen * ✓✓ E, żelazo * ✓ B6, wapń, miedź, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis