Panforte z owocami i orzechami

    Panforte z owocami i orzechami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Panforte to włoskie ciasto z owoców, orzechów, miodu i przypraw, które przyrządza się bez pieczenia. Doskonale smakuje z kawą lub likierem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
    • 100 g prażonych płatków migdałów lub posiekanych orzechów laskowych
    • 200 g mieszanki suszonych owoców, posiekanych
    • 100 g suszonych fig, posiekanych
    • 100 g mielonych migdałów
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +10min. mrożenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ustawić żaroodporną miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą. Wrzucić czekoladę i stopić, mieszając od czasu do czasu. Wstawić do zamrażalnika płytką okrągłą formę o średnicy 23 cm. Wymieszać w dużej misce suszone owoce z figami, migdałami, kolendrą i cynamonem.
    2. Wlać roztopioną czekoladę do owoców. Dodać miód i starannie wymieszać.
    3. Wyłożyć formę dużym kawałkiem folii spożywczej tak, by jej krańce zwisały poza krawędzie formy. Nałożyć do środka ciasto i lekko przycisnąć, przykryć resztą folii. Przycisnąć dłonią, by wygładzić powierzchnię.
    4. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut, aż lekko stwardnieje. Odwinąć z folii i wyłożyć na półmisek, odwracając. Usunąć folię, oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na 12 porcji i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis