Włoska bułka drożdżowa panettone

    Włoska bułka drożdżowa panettone

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami to jedno z najpopularniejszych włoskich dań bożonarodzeniowych. Bywa dawane jako prezent. Ciasto drożdżowe na ten specjał jest płynne.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 łyżki rumu
    • 100 g sułtanek
    • 150 g masła
    • 400 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 ml letniego mleka
    • 42 g drożdży
    • 4 łyżki cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 2 żółtka
    • 50 g wiśni kandyzowanych
    • 50 g obranych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Moczyć sułtanki przez 20 minut w rumie. Roztopić i schłodzić masło.
    2. Wsypać mąkę z solą do miski, wlać masło na mąkę przy brzegu. Mleko wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i żółtkami, a następnie wlać do mąki. Wyrabiać przez 5 minut mikserem.
    3. Pokroić wiśnie na kawałki. Drobno posiekać migdały. Dodać do ciasta wraz z rodzynkami i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, żeby wyrosło.
    4. Nasmarować tortownicę masłem.
    5. Mocno ubić ciasto łyżką i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Napełnić formę ciastem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    6. Piec przez 60–70 minut, aż powierzchnia ciasta będzie brązowa. Podczas pieczenia dwa lub trzy razy posmarować ciasto z wierzchu miękkim masłem. Jeśli będzie zbyt szybko brązowieć, w połowie czasu nakryć je papierem do pieczenia. Pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
    7. Wyjąć panettone z piekarnika i studzić 5 minut w formie. Rozpiąć bok tortownicy, wyjąć ciasto i ustawić na drucianej podstawce, żeby zupełnie ostygło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis