Paluszki serowo-sezamowe

    Paluszki serowo-sezamowe

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chrupiące serowe paluszki smakują wyśmienicie, gdy są świeże i jeszcze lekko ciepłe. Sporządza się je z mąki pełnoziarnistej i zwykłej oraz dodatkowo wzbogaca żółtkami jaj i doprawia świeżo startym parmezanem. Dzięki temu paluszki są sycącą, a jednocześnie dość lekką przekąską.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 paluszków

    • 85 g mąki pełnoziarnistej, najlepiej grubo mielonej
    • 85 g białej mąki i trochę do podsypania blatu
    • ¼ łyżeczki soli
    • 45 g masła
    • 45 g parmezanu, świeżo startego
    • 1 duże jajko
    • 2 łyżki półtłustego mleka
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1 łyżka sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przesiać do miski obie mąki i sól, wsypać również otręby, które pozostały na sitku. Rozetrzeć masło tak, aby masa przypominała drobne okruchy chleba, dodać parmezan i wymieszać.
    2. Roztrzepać jajko z mlekiem. Odlać łyżeczkę, a resztę wlać do suchych składników, żeby powstało twarde ciasto. Zagniatać je na oprószonym mąką blacie przez kilka sekund, aż będzie gładkie.
    3. Posypać oprószony mąką blat papryką, rozwałkować ciasto, aby powstał kwadrat o boku 20 cm. Wyrównać go, odcinając brzegi. Posmarować ciasto resztą jajka, posypać ziarnami sezamu, a następnie przeciąć na pół i pokroić na paski o długości 10 cm i szerokości 1 cm.
    4. Poskręcać paluszki i ułożyć na szerokim arkuszu papieru do pieczenia rozłożonym na pergaminie do pieczenia. Delikatnie docisnąć końcówki, żeby się nie rozkręciły.
    5. Piec 15 minut, aż paluszki przyrumienią się i będą chrupiące. Pozostawić na papierze do pieczenia przez kilka minut do ostygnięcia. Podawać ciepłe lub przełożyć na metalową kratkę, żeby całkowicie wystygły. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

    Inne propozycje

    • Parmezan można zastąpić drobno startym serem cheddar. * • Herbatniki z sera pleśniowego i orzechów włoskich. Rozgnieść 30 g niebieskiego sera pleśniowego z 50 g miękkiego masła. Dodać 45 g mąki pełnoziarnistej, 30 g białej mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g mielonego ryżu, wsypać również pozostałe na sitku otręby i 30 g posiekanych, prażonych orzechów włoskich. Utrzeć i zagnieść ciasto. Uformować wałek o długości 12 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Pokroić na cienkie plastry i ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Składniki na około 16 herbatników.

    Zalety

    • Ziarno sezamowe jest dobrym źródłem wapnia. Zawiera również żelazo i cynk. * • Mąka zawiera błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo, selen oraz magnez. Mąka pełnoziarnista grubo mielona ma nieco więcej witamin z grupy B niż mąka produkowana przy użyciu maszyn. Podczas mielenia na żarnach ziarna nie rozgrzewają się tak jak w czasie mielenia w maszynach z elementami metalowymi. Ciepło niszczy niektóre składniki odżywcze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis