Paella z wędzonej ryby

    Paella z wędzonej ryby

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta słynna hiszpańska potrawa składa się z ryżu smażonego na oliwie z oliwek z mnóstwem warzyw, a kiełbasa chorizo dodaje jej wspaniałego autentycznego, hiszpańskiego aromatu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 ml wywaru z warzyw lub rybnego
    • duża szczypta szafranu
    • 50 g kiełbasy chorizo
    • 400 g wędzonego łupacza bez skóry
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 250 g zielonej fasolki, pokrojonej na kawałki
    • 250 g ryżu krótkoziarnistego
    • 150 g mrożonego groszku
    • sól i pieprz
    • drobno posiekana natka pietruszki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wlać wywar do rondla i zagotować. Dodać szafran, zmniejszyć ogień, żeby wywar delikatnie bulgotał, gdy będziemy przygotowywać pozostałe składniki.
    2. Usunąć skórę z chorizo i pokroić w cienkie plasterki. Pokroić rybę w duże kawałki. W dużym, okrągłym i płaskim naczyniu żaroodpornym, patelni do paelli lub zwykłej patelni o średnicy około 30 cm rozgrzać oliwę. Włożyć chorizo, cebulę, czosnek i zieloną fasolkę. Smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    3. Dodać ryż i wymieszać starannie, żeby wszystkie ziarna pokryły się oliwą. Wlać wywar z szafranem i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 3 minuty.
    4. Dodać kawałki łupacza i groszek. Wymieszać ostrożnie i dusić przez 20 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki. Po 10 minutach wymieszać, starając się zbytnio nie rozdrobnić ryby. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować paellę z wędzonej szynki i warzyw, należy zamiast łupacza i kiełbasy chorizo dodać 300 g wędzonej szynki, pokrojonej w kostkę. Zieloną fasolkę zastąpić 2 łodygami selera naciowego, pokrojonymi w plasterki i 300 g posiekanej fasoli jaś. W punkcie 4. dodać puszkę czerwonej fasoli kidney lub fasoli pinto o wadze około 400 g, opłukanej i osączonej. * • Wędzoną rybę można zastąpić świeżą.

    Zalety

    • Warto zawsze mieć w zamrażalniku paczkę mrożonego groszku, ponieważ jest on równie zdrowy jak świeży. Wprawdzie warzywa im dłużej są przechowywane, tym więcej witamin tracą, ale ta prawidłowość nie dotyczy mrożonek. Badania wykazały, że mrożone warzywa mogą zawierać nawet więcej witaminy C niż świeże. Mrożony groszek zachowuje aż do 70% tej witaminy. * • Wędzony łupacz, podobnie jak inne chude ryby, jest doskonałym źródłem białka. Dostarcza organizmowi mnóstwo jodu oraz znacznych ilości potasu i witaminy B6.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, kwas foliowy, żelazo, selen * ✓ B1, B6, C, niacyna, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis