Paella z owocami morza i bekonem

    Paella z owocami morza i bekonem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i bardzo aromatyczne danie, które całkiem szybko można przygotować. Ja używam mrożonej mieszanki owoców morza.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
    • 200 g wędzonego bekonu w plastrach
    • 1 duży, posiekany pomidor lub 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 300 g ryżu do paelli
    • 1/2 łyżeczki szafranu
    • 1,2 l gorącego wywaru drobiowego lub rybnego (z kostki)
    • 400 g mrożonej mieszanki owoców morza
    • cząstki limonki, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, czosnek i bekon. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać pomidora i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
    2. Wsypać ryż i wymieszać tak, by całkowicie pokrył się oliwą. Dodać szafran i podgrzewać przez kilka sekund, a następnie wlać gorący wywar. Doprowadzić do wrzenia, lekko wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5 minut.
    3. Wrzucić owoce morza, wymieszać, doprowadzić do lekkiego wrzenia i dusić maksymalnie przez 10 minut, aż ryż zrobi się miękki i wchłonie cały płyn. Mieszać od czasu do czasu. Podawać z cząstkami limonki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Możesz też użyć

    • Zamiast mieszanki mrożonych owoców morza użyć owoców morza, na przykład małży, surowych krewetek i ośmiorniczek. • Można też użyć 250 g mięsa kurczaka pokrojonego na paseczki, usmażonego wraz z warzywami jak w punkcie 1.

    Jak kupować

    Jeśli nie możemy kupić specjalnego ryżu do paelli, możemy go zastąpić włoskim ryżem arborio.

    Paella z cieciorką

    W punkcie 1. usmażyć na oliwie mieszankę posiekanych warzyw, na przykład główkę kopru włoskiego lub 3 łodygi selera naciowego, żółtą paprykę i cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Nie dodawać bekonu. Dodać pomidory, ryż i szafran jak w głównym przepisie wraz z łyżeczką mielonej papryki. Następnie dodać posiekaną cukinię, 875 ml gorącego wywaru warzywnego z kostki i 125 ml białego wina. Dusić przez 5 minut w punkcie 2. Zamiast owoców morza dodać 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej. Dusić przez 10 minut w punkcie 3.

    Paella z kiełbasą chorizo i wieprzowiną

    Zastąpić bekon 150 g pokrojonej w plasterki kiełbasy chorizo i użyć 250 g wieprzowiny pokrojonej w cienkie paseczki zamiast owoców morza. Smażyć wieprzowinę i chorizo wraz z warzywami, aż kiełbasa zrobi się chrupiąca, a wieprzowina przyrumieni się lekko. Zamiast zielonej papryki i szafranu dodać łyżeczkę mielonej papryki (niekoniecznie, bo kiełbasa chorizo jest dość pikantna). Wsypać 125 g mrożonego groszku na 5 minut przed końcem duszenia.

    …rada

    Tradycyjnie paellę przyrządza się na dużej płytkiej patelni, którą potrząsa się od czasu do czasu, a nigdy nie miesza potrawy. Można ją przyrządzić także na zwykłej patelni, ale wówczas trzeba ją kilka razy wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis