Chrupki kukurydziane

    Chrupki kukurydziane

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 598 osób

    Nic tak nie ogrzeje zimnej nocy jak pełny talerz tradycyjnych chrupiących placuszków z kukurydzy. Częstuj się - są znakomite!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 700 ml (3 szkl.) oleju do smażenia
    • 130 g (1 szkl.) przesianej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki cukru
    • 1 jajko
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 1 łyżka stopionego tłuszczu kuchennego typu Oma lub Ceres
    • 340 g ziaren kukurydzy z puszki, odcedzonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać olej w ciężkim garnku lub frytkownicy do 185°C.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać do tego jajko rozbełtane z mlekiem oraz ze stopionym tłuszczem kuchennym. Wymieszać wszystko z ziarnami kukurydzy.
    3. Wlewać ciasto po jednej łyżce na gorący olej i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis