Owocowe szaszłyki z kremem orzechowo-różanym

    Owocowe szaszłyki z kremem orzechowo-różanym

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Takie szaszłyki doskonale zastąpią sałatkę owocową. Ten sposób podania owoców z pewnością skusi również dzieci. Proste połączenie dojrzałych moreli i czereśni wspaniale komponuje się z egzotycznym kremem orzechowym z dodatkiem wody różanej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Krem z orzechów nerkowca i wody różanej
    • 100 g niesolonych orzechów nerkowca
    • 120 ml soku jabłkowego
    • 2 łyżeczki wody różanej
    • Owoce
    • 32 dojrzałe czereśnie, wydrylowane (ok. 250 g)
    • 12 dojrzałych moreli (ok. 300 g)
    • Do dekoracji
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • listki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Przygotować krem z orzechów nerkowca i wody różanej. Orzechy zemleć za pomocą robota kuchennego lub blendera, a potem mielić dalej, aż zaczną powstawać grudki (do rozdrobnienia orzechów można również użyć moździerza). Dodać 2 łyżki soku jabłkowego i kontynuować ucieranie. Stopniowo dolewać sok za każdym razem ucierając, aby składniki dobrze się połączyły i utworzyły jasną kremową masę.
    2. Wlać do masy wodę różaną, wymieszać i przełożyć do 4 małych miseczek lub na półmisek. Przykryć i chłodzić co najmniej 30 minut (masę można przygotować dzień wcześniej).
    3. Przekroić morele na pół, wypestkować, pokroić na cząstki. Nadziać morele i czereśnie na 8 drewnianych szpikulców. Ułożyć szaszłyki na talerzach – na każdą porcję przeznaczyć 2 sztuki.
    4. Posypać szaszłyki cukrem pudrem przesianym przez małe sitko. Udekorować listkami świeżej mięty i podawać z kremem orzechowo-różanym.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ miedź * ✓✓ B1, C * ✓✓ B6, E, kwas foliowy, niacyna, potas

    Zalety

    • Czereśnie sadzono już w ogrodach Mezopotamii, natomiast w Europie ich uprawę zaczęto stosunkowo niedawno. Są wyjątkowo dobrym źródłem potasu. Jadane codziennie pomagają utrzymać niski poziom kwasu moczowego, czyli zmniejszyć ryzyko wystąpienia skazy moczanowej. * • Krem orzechowy jest zdrowszy niż krem na bazie produktów mlecznych, a równie dobrze nadaje się do dekoracji deserów. Orzechy zawierają dużo tłuszczów, ale w większość zdrowszych tłuszczów jednonienasyconych. * • Sok jabłkowy zawiera dużo potasu, który wraz z sodem odgrywa ważną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki wodnej organizmu, reguluje ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na serce.

    Inne propozycje

    • Szaszłyki owocowe na gorąco: Przed nabiciem na nie owoców, namoczyć szpikulce w ciepłej wodzie na 10 minut. Ułożyć szaszłyki na grillu wyłożonym folią aluminiową i posypać łyżeczką cukru pudru. Opiekać na rozgrzanym grillu około 3 minuty, przewrócić na drugą stronę, posypać łyżeczką cukru pudru i grillować jeszcze 2–3 minuty, aż będą gorące i miejscami zarumienione. * • Można zestawiać cząstki kiwi z kawałkami banana, kawałki melona z całymi truskawkami, kawałki ananasa z suszonymi śliwkami. * •Szaszłyki można podać z jogurtem pomarańczowo-miodowym zamiast kremu orzechowego: wymieszać łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy z 2 łyżeczkami płynnego miodu i 300 g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis