Owocowe musli doktora Birchera

    Owocowe musli doktora Birchera

    7polubień
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oryginalna receptura na pożywne płatki śniadaniowe została stworzona w 1906 roku przez doktora Bircher-Bennera w jego klinice w Zurychu. Po namoczeniu (w tym przypadku w mleku) płatki są bardziej lekkostrawne, a także łatwiejsze do spożycia. Można je jadać nie tylko na śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 115 g płatków owsianych
    • 115 g sułtanek
    • 250 ml chudego mleka
    • 1 twarde jabłko deserowe
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 30 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
    • 15 g pestek dyni
    • 1 łyżka sezamu
    • 100 g truskawek, posiekanych
    • 4 łyżki chudego biojogurtu naturalnego
    • 4 łyżeczki płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Zalać płatki owsiane i sułtanki mlekiem w dużej misce. Starannie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
    2. Następnego dnia, tuż przed podaniem płatków, utrzeć jabłko i wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
    3. Dodać orzechy, pestki dyni oraz sezam do namoczonych płatków i wymieszać. Dodać jabłko i truskawki.
    4. Przed podaniem rozłożyć musli do 4 miseczek. Ułożyć na każdej porcji łyżkę jogurtu i skropić miodem.

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić musli z różnych zbóż, należy namoczyć 25 g płatków owsianych, 45 g płatków pszennych, 30 g dmuchanego ryżu i 115 g rodzynków w 250 g maślanki. Tuż przed podaniem dodać 25 g grubo posiekanych migdałów i 20 g pestek słonecznikowych, wymieszać, a następnie wrzucić banana, grubo rozgniecionego widelcem, oraz posiekane mango. Nałożyć na wierzch trochę chudego jogurtu naturalnego i podawać.

    Zalety

    • Jogurt przyrządza się, dodając do mleka dobroczynne bakterie. Biojogurty, do których dodaje się specjalne szczepy bakterii, skuteczniej przywracają równowagę flory bakteryjnej w żołądku niż zwykłe jogurty. * • Płatki owsiane wyróżniają się niskim wskaźnikiem glikemicznym, co oznacza, że są powoli trawione i wchłaniane przez organizm, dzięki czemu wywołują bardzo łagodny i długotrwały wzrost poziomu glukozy we krwi. * • Orzechy laskowe są wyjątkowo dobrym źródłem witaminy E oraz większości witamin z grupy B z wyjątkiem B12. Zawierają dużo tłuszczu, jednak w większości w postaci zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ B1, C, E, wapń, miedź, cynk * ✓ B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis