Owocowe koperty

    Owocowe koperty

    1polubienie
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasteczka z serowego ciasta francuskiego można przygotować bardzo łatwo. A jeśli nadzienie przyrządzimy z owoców z puszki, zrobimy to niemal błyskawicznie.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 250 g chudego twarogu
    • 250 g mąki
    • 250 g miękkiego masła
    • 2–3 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 2 brzoskwinie
    • 100 g wiśni
    • 100 g masy marcepanowej
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W misce twaróg wymieszać z mąką, masłem, cukrem i solą na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
    2. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40 x 55 cm. Wykroić z płata ciasta 12 kwadratów o boku 13 cm. Z reszty ciasta wykroić 12 małych krążków.
    3. Sparzyć brzoskwinie wrzątkiem. Obrać ze skórki, przepołowić i usunąć pestki. Pokroić miąższ w małe plasterki lub kawałki.
    4. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wiśnie umyć i usunąć pestki. Pokroić marcepan na 12 cienkich plasterków i każdy z nich położyć na środku kwadratu ciasta. Kawałki brzoskwiń i wiśnie rozłożyć równomiernie na plasterkach marcepanu i skropić sokiem z cytryny.
    5. Zawinąć rogi każdego kwadratu do środka, tak żeby powstała koperta (ciasto powinno pokryć nadzienie). Ułożyć krążek z ciasta na styku czterech rogów. Wymieszać dokładnie białko ze śmietaną. Rozprowadzić pędzlem przygotowaną mieszaninę na kopertach i ułożyć je na blasze do pieczenia. Piec przez 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis