Owoce w cieście z sezamem

    Owoce w cieście z sezamem

    Zapisz do ulubionych
    7min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te smakołyki, chrupkie z zewnątrz i soczyste w środku, przyrządza się błyskawicznie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, takie owoce świetnie nadają się na deser po posiłku złożonym z chińskich dań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 plasterki ananasa w lekkim syropie z puszki
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • 2 łyżki sezamu, uprażonego
    • 80 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • olej słonecznikowy do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. Odsączyć plasterki ananasa w sitku ustawionym na dzbanku. Zachować syrop. Ułożyć 2 warstwy papierowych ręczników na talerzu i nałożyć na nich plasterki, aby je osuszyć.
    2. Wymieszać cukier z sezamem i rozprowadzić na talerzu.
    3. W razie potrzeby dopełnić syrop odrobiną zimnej wody do objętości 100 ml. Wsypać mąkę do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wlać do niego około połowy syropu. Wymieszać mąkę z syropem, wyrabiając na jednolite, gęste ciasto. W razie potrzeby dodać nieco więcej syropu, ucierając starannie, żeby nie było grudek. Dodać resztę syropu, dokładnie wymieszać.
    4. Nalać około 1 cm oleju na patelnię. Nałożyć łyżeczkę ciasta, żeby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący. Ciasto powinno natychmiast zacząć skwierczeć, wyrosnąć i przyrumienić się w ciągu około 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową.
    5. Zanurzyć plasterek ananasa w cieście i obtoczyć go starannie. Ostrożnie wrzucić na gorący olej. Smażyć przez 30–60 sekund, przewracając na drugą stronę, kiedy ciasto zrobi się puszyste i przyrumieni się na brzegach. Jeśli ciasto jest mocno przyrumienione z jednej strony, a bledsze z drugiej, przewrócić i dosmażyć.
    6. Wyjąć owoce w cieście łyżką cedzakową, odsączając z tłuszczu. Obtoczyć w cukrze z sezamem i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast ananasa – innych owoców z puszki, na przykład połówek brzoskwiń. • Można też użyć świeżych owoców, a ciasto przyrządzić z dodatkiem jabłka lub soku pomarańczowego: Przekroić 4 banany w poprzek na połówki. Przekroić 3 jabłka deserowe na ćwiartki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Przekroić 2 nektarynki na połówki (wrzucić je na patelnię najpierw zaokrągloną stroną).

    Placuszki z czarnymi jagodami

    Nie dodawać sezamu i cukru. Przyrządzić połowę ciasta z mąki, proszku do pieczenia i 50 ml soku jabłkowego (zamiast syropu). Wrzucić 200 g czarnych jagód i lekko wymieszać. Wrzucać po łyżce ciasta na patelnię w punkcie 4. i 5. Smażyć, aż placuszki przyrumienią się, wyrosną i zrobią chrupiące. Skropić odrobiną miodu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis