Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min. ›
Gotowanie: 2min. ›
Gotowe w: 7min.
- Odsączyć plasterki ananasa w sitku ustawionym na dzbanku. Zachować syrop. Ułożyć 2 warstwy papierowych ręczników na talerzu i nałożyć na nich plasterki, aby je osuszyć.
- Wymieszać cukier z sezamem i rozprowadzić na talerzu.
- W razie potrzeby dopełnić syrop odrobiną zimnej wody do objętości 100 ml. Wsypać mąkę do miski i zrobić zagłębienie w środku. Wlać do niego około połowy syropu. Wymieszać mąkę z syropem, wyrabiając na jednolite, gęste ciasto. W razie potrzeby dodać nieco więcej syropu, ucierając starannie, żeby nie było grudek. Dodać resztę syropu, dokładnie wymieszać.
- Nalać około 1 cm oleju na patelnię. Nałożyć łyżeczkę ciasta, żeby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący. Ciasto powinno natychmiast zacząć skwierczeć, wyrosnąć i przyrumienić się w ciągu około 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową.
- Zanurzyć plasterek ananasa w cieście i obtoczyć go starannie. Ostrożnie wrzucić na gorący olej. Smażyć przez 30–60 sekund, przewracając na drugą stronę, kiedy ciasto zrobi się puszyste i przyrumieni się na brzegach. Jeśli ciasto jest mocno przyrumienione z jednej strony, a bledsze z drugiej, przewrócić i dosmażyć.
- Wyjąć owoce w cieście łyżką cedzakową, odsączając z tłuszczu. Obtoczyć w cukrze z sezamem i podawać.
Możesz też użyć
• Zamiast ananasa – innych owoców z puszki, na przykład połówek brzoskwiń. • Można też użyć świeżych owoców, a ciasto przyrządzić z dodatkiem jabłka lub soku pomarańczowego: Przekroić 4 banany w poprzek na połówki. Przekroić 3 jabłka deserowe na ćwiartki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Przekroić 2 nektarynki na połówki (wrzucić je na patelnię najpierw zaokrągloną stroną).
Placuszki z czarnymi jagodami
Nie dodawać sezamu i cukru. Przyrządzić połowę ciasta z mąki, proszku do pieczenia i 50 ml soku jabłkowego (zamiast syropu). Wrzucić 200 g czarnych jagód i lekko wymieszać. Wrzucać po łyżce ciasta na patelnię w punkcie 4. i 5. Smażyć, aż placuszki przyrumienią się, wyrosną i zrobią chrupiące. Skropić odrobiną miodu.