Owoce tropikalne z kolendrą

    Owoce tropikalne z kolendrą

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Połączenie tropikalnych owoców i chrupiących warzyw z dressingiem przyprawionym chili może się wydawać niezwykłe. Tymczasem jest to apetyczna letnia sałatka, świetny dodatek do kurczaka z grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 dojrzałe, lecz twarde mango
    • 2 kiwi, pokrojone w cienkie plasterki
    • ¼ ogórka, cienko pokrojonego
    • Dressing z chili i kolendry
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżeczka miodu
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki dressingu w słoiku z pokrywką, dodając sól i pieprz do smaku. Wstrząsnąć dobrze, żeby wszystko się wymieszało.
    2. Włożyć cebulkę do płytkiego talerza, zalać dressingiem i zostawić na 30 minut.
    3. Przepołowić mango wzdłuż, przecinając dookoła pestki. Obrać ze skórki, pociąć miąższ na małe plasterki i włożyć do miski. Dodać kiwi i ogórek.
    4. Przełożyć marynowaną cebulę do miski razem z dressingiem i ostrożnie zamieszać.

    Inne propozycje

    • Jeśli ktoś nie lubi smaku kolendry, może użyć zamiast niej świeżej mięty. * • Dodać 2 duże dojrzałe śliwki, pociąć na plasterki i zastąpić mango 2 pomarańczami. Obrać pomarańcze, usunąć białe włókna, i podzielić na cząstki, zdejmując błony. Wrzucić do sałatki. Jeśli na błonach zostały resztki miąższu, należy wycisnąć z nich sok i dolać do sałatki.

    Zalety

    • Owoce kiwi to świetne źródło witaminy C – zawierają jej więcej niż pomarańcze o takiej samej masie. Jedno kiwi dostarcza organizmowi 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Zawiera też potas, który zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi, i rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. * • Chili zawiera w stosunku do masy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, ale żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, trzeba by ich zjeść dużo.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ A, E

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis