Połączenie tropikalnych owoców i chrupiących warzyw z dressingiem przyprawionym chili może się wydawać niezwykłe. Tymczasem jest to apetyczna letnia sałatka, świetny dodatek do kurczaka z grilla.
• Jeśli ktoś nie lubi smaku kolendry, może użyć zamiast niej świeżej mięty. * • Dodać 2 duże dojrzałe śliwki, pociąć na plasterki i zastąpić mango 2 pomarańczami. Obrać pomarańcze, usunąć białe włókna, i podzielić na cząstki, zdejmując błony. Wrzucić do sałatki. Jeśli na błonach zostały resztki miąższu, należy wycisnąć z nich sok i dolać do sałatki.
• Owoce kiwi to świetne źródło witaminy C – zawierają jej więcej niż pomarańcze o takiej samej masie. Jedno kiwi dostarcza organizmowi 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Zawiera też potas, który zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi, i rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi. * • Chili zawiera w stosunku do masy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, ale żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie, trzeba by ich zjeść dużo.
✓✓✓ C * ✓ A, E