Owoce jagodowe i marakuja

    Owoce jagodowe i marakuja

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Owoce jagodowe: maliny, truskawki, jagody i jeżyny to te, które najbardziej kojarzą się nam z latem. Jedne bywają kwaśne, inne słodkie, ale wszystkie są soczyste i pełne witamin. Marakuja nadaje tej sałatce oryginalną, lekką, cierpką nutę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g truskawek, przekrojonych na pół
    • 150 g malin
    • 100 g jeżyn
    • 100 g jagód
    • 100 g zmieszanych czerwonych i czarnych porzeczek
    • 2 marakuje
    • 2 łyżki cukru
    • sok z ½ cytryny lub limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wymieszać w misce truskawki, maliny, jeżyny, jagody, czerwone i czarne porzeczki.
    2. Przekroić marakuje na połówki. Przełożyć miąższ i nasiona do sitka zawieszonego nad miską. Mocno naciskać łyżką, żeby wyciśniąć cały sok na sałatkę. Zostawić trochę nasion w sitku, a całą resztę masy wyrzucić.
    3. Dodać cukier i sok z limonki lub cytryny do sałatki. Delikatnie wymieszać. Przyprószyć zostawionymi pestkami marakui. Podawać od razu lub przykryć i lekko zmrozić.

    Inne propozycje

    • Zamiast marakui użyć 3 łyżek likieru crèeme de cassis. Zmrozić przed podaniem. * • Nie dodawać marakui, zamiast tego podać sałatkę z sosem brzoskwiniowo- -morelowym. Obrać i zmiksować 2 dojrzałe brzoskwinie z 2–3 łyżkami cukru, sokiem z ¼ cytryny i kropelką olejku migdałowego. Pokroić w kostkę 8 suszonych moreli i dodać do purée. Podawać owoce na talerzu polane sosem. * • Podawać sałatkę nałożoną na zamrożony jogurt waniliowy.

    Zalety

    •Porównajmy zawartość witaminy C w różnych owocach (mg witaminy/g owoców): czarne porzeczki zawierają jej najwięcej – 200 mg na 100 g, truskawki 77 mg, maliny 32 mg i jeżyny 15 mg. Witamina C nie tylko zapobiega szkorbutowi (to choroba wywołana przez niedobór witaminy C w pożywieniu; powoduje ona samoistne krwawienia, głównie z dziąseł, chwianie się i wypadanie zębów, pękanie skóry) i wzmaga odporność organizmu, ale również zapobiega niszczycielskim procesom, które prowadzą do raka i chorób serca. * •Ta sałatka z letnich owoców jest wyjątkowo zdrowa, ponieważ dostarcza wielu składników odżywczych z różnych owoców. Jest tu dużo wartościowego błonnika oraz witaminy C, marakuja dostarcza witaminy A, która jest ważna dla zdrowia skóry i dobrego wzroku. Jeżyny zawierają witaminę E, cenny przeciwutleniacz.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ E, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis