Orzechowe talarki

    8 godz. 45 min

    Osoby, które chcą się zdrowiej odżywiać, mogą nieco zmodyfikować przepis. Można zastąpić połowę mąki pełnoziarnistą mąką pszenną, a biały cukier – brązowym. Trzeba wtedy dodać do ciasta 1–2 łyżki mleka.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g miękkiego masła
    • 200 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 250 g mąki
    • 250 g mielonych orzechów włoskich
    • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 białko
    • 80 połówek orzechów włoskich do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.45min. 

    1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Osobno zmieszać mąkę z mielonymi orzechami, kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać mieszaninę do masy i zagnieść na gładkie ciasto.
    2. Uformować z ciasta 8 wałków długości około 40 cm. Zawinąć je w folię i odłożyć na noc w chłodne miejsce.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C i wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
    4. Na posypanym mąką blacie pokroić wałki ciasta na 80 plastrów. Uformować jednakowe kule i ułożyć na blachach do pieczenia. W każdej kuli zrobić wgłębienie palcem zamoczonym w wodzie.
    5. Lekko ubić białko i zanurzać w nim płaską stroną połówki orzechów włoskich. Wkładać je tą stroną we wgłębienia w ciastkach. Wkładać pojedynczo blachy do piekarnika i piec talarki po 10–15 minut, aż będą złotobrązowe. Potem wyjmować z piekarnika i studzić na drucianej podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis