Orzechowe talarki

    Orzechowe talarki

    Zapisz do ulubionych
    8godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Osoby, które chcą się zdrowiej odżywiać, mogą nieco zmodyfikować przepis. Można zastąpić połowę mąki pełnoziarnistą mąką pszenną, a biały cukier – brązowym. Trzeba wtedy dodać do ciasta 1–2 łyżki mleka.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 250 g miękkiego masła
    • 200 g cukru
    • 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
    • 250 g mąki
    • 250 g mielonych orzechów włoskich
    • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 białko
    • 80 połówek orzechów włoskich do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.45min. 

    1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Osobno zmieszać mąkę z mielonymi orzechami, kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać mieszaninę do masy i zagnieść na gładkie ciasto.
    2. Uformować z ciasta 8 wałków długości około 40 cm. Zawinąć je w folię i odłożyć na noc w chłodne miejsce.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C i wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
    4. Na posypanym mąką blacie pokroić wałki ciasta na 80 plastrów. Uformować jednakowe kule i ułożyć na blachach do pieczenia. W każdej kuli zrobić wgłębienie palcem zamoczonym w wodzie.
    5. Lekko ubić białko i zanurzać w nim płaską stroną połówki orzechów włoskich. Wkładać je tą stroną we wgłębienia w ciastkach. Wkładać pojedynczo blachy do piekarnika i piec talarki po 10–15 minut, aż będą złotobrązowe. Potem wyjmować z piekarnika i studzić na drucianej podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis