Orientalny makaron z kaczką

    Orientalny makaron z kaczką

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli lubisz kuchnię chińską, zachwycisz się tym błyskawicznym daniem, które jest pyszne i zdrowe. Spróbuj!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 filety z piersi kaczki bez skóry (razem ok. 400 g)
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
    • duża szczypta mielonego pieprzu syczuańskiego lub przyprawy „pięć smaków“
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 cebulki dymki, pokrojone na kawałki długości 2 cm
    • 3 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 300 g groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
    • 5 łyżek sosu śliwkowego
    • 150 ml wywaru warzywnego lub drobiowego (z kostki)
    • 375 g błyskawicznego makaronu ryżowego
    • 25 g świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić mięso w poprzek na dość cienkie paseczki. Wymieszać w misce sos sojowy z winem ryżowym i pieprzem lub przyprawą „pięć smaków“. Włożyć mięso i starannie obtoczyć w marynacie.
    2. W woku rozgrzać oliwę. Wyjąć mięso z marynaty i smażyć przez minutę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zachować marynatę. Dodać do woka lub na patelnię cebulkę dymkę i imbir, a następnie groszek cukrowy lub fasolkę. Smażyć przez minutę, cały czas mieszając, następnie wlać zachowaną marynatę, sos śliwkowy i wywar. Starannie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 3–4 minuty.
    3. W czasie gdy sos się dusi, wrzucić makaron do wrzątku i gotować przez 3–4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    4. Odcedzić makaron i wrzucić do woka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na podgrzany półmisek i udekorować gałązkami świeżej kolendry.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    Zamiast kaczki – paseczków polędwicy wołowej lub sarniny, świetnych do orientalnych potraw.

    Jak kupować

    Jeśli często gotujemy orientalne potrawy, powinniśmy zaopatrzyć się w wino ryżowe. Sherry jest jego dobrym zamiennikiem, a ma też inne zastosowania kulinarne, więc może okazać się bardziej praktycznym rozwiązaniem.

    Makaron chiński z kurczakiem i boczniakami

    Pokroić na cienkie plasterki 3 filety z piersi kurczaka, łącznie około 300 g. Wymieszać z marynatą przyrządzoną z 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżek wina ryżowego lub wytrawnej sherry oraz łyżeczki startego świeżego imbiru (wstawić do lodówki i marynować do 8 godzin). W woku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego. Wrzucić 2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki i łagodne czerwone chili, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na cienkie krążki. Smażyć przez minutę, a następnie dodać mięso i marynatę. Smażyć metodą stir-fry przez 3 minuty. Dodać 175 g pokrojonych na plasterki boczniaków, 4 łyżki sosu śliwkowego i 100 ml wywaru warzywnego lub drobiowego. Dusić przez 3–4 minuty, dodać 375 g błyskawicznego makaronu chińskiego i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis