Orientalne naleśniki z jagnięciną

    Orientalne naleśniki z jagnięciną

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Naleśniki te, pełne kruchych, surowych warzyw i soczystych owoców, przypominają arcydzieło kuchni chińskiej, kaczkę po pekińsku, ale są od niej znacznie zdrowsze. Świetnie nadają się na długą biesiadę, ponieważ jagnięcina jest smaczna, nawet kiedy ostygnie. To wspaniałe danie główne lub przystawka dla ośmiu osób.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudych steków z karkówki jagnięcej, okrojonych z tłuszczu
    • 1½ łyżki sosu sojowego
    • 6 cebulek dymek
    • ¼ ogórka,
    • 6 słodkich, czerwonych renklod (śliw domowych)
    • 16 dużych, kruchych liści sałaty rzymskiej
    • 16 płatów papieru ryżowego
    • Sos sezamowy
    • 5 łyżeczek ciemnego oleju sezamowego
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno utartego
    • ½ łyżki sezamu
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka miałkiego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać składniki sosu w słoiku z zakrętką, mocno nim potrząsając. Odstawić.
    2. Każdy stek pokroić wzdłuż na trzy części, a następnie każdą w długie, cienkie paseczki. Włożyć je do miski, wymieszać z sosem sojowym i odstawić.
    3. Przekroić cebulki dymki wzdłuż na pół i drobno je posiekać. Odłożyć część na później do przybrania, a resztę ułożyć na dużym półmisku. Przekroić ogórek wzdłuż na pół, usunąć nasiona i pokroić w półkrążki. Ułożyć na półmisku.
    4. Przekroić śliwki na połówki i usunąć pestki. Pokroić w długie, cienkie plasterki. Przełożyć na półmisek.
    5. Opłukać i wysuszyć liście sałaty. Urwać 16 kawałków takiej wielkości, by zmieściły się w środku płatów papieru ryżowego. Resztę drobno posiekać i ułożyć na półmisku wraz cebulą, ogórkiem i śliwkami.
    6. Rozgrzać mocno patelnię teflonową na dość dużym ogniu. Wrzucić połowę mięsa i smażyć, mieszając, 3–5 minut, w zależności od tego, czy lubimy lekko krwiste czy mocno wysmażone. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Usmażyć resztę mięsa i przełożyć na talerz. Ustawić w cieple.
    7. Wlać gorącą wodę na wysokość 1 cm do naczynia na tyle dużego, by zmieściły się w nim płaty papieru ryżowego. Ułożyć czystą ściereczkę na stolnicy. Wkładać po jednym płacie do wody na 20–25 sekund, by namókł. Przełożyć na ściereczkę i delikatnie wytrzeć do sucha. Szybko położyć kawałek sałaty na środku płata, a na nim łyżkę mięsa, nieco cebulki dymki, ogórka, śliwek i posiekanej sałaty. Zagiąć do środka z dwóch krańców, a następnie zwinąć. Przygotować 16 naleśników.
    8. Potrząsnąć słoik z sosem sezamowym i przelać do małej miski. Ułożyć naleśniki na talerzach i posypać resztą siekanej cebulki dymki. Podawać z miseczką sosu sezamowego, w którym będziemy je maczać.

    Inne propozycje

    • Można wykorzystać resztki pieczeni jagnięcej, wołowej lub wieprzowej z poprzedniego dnia. Należy je pokroić w cienkie paski. * • Zamiast ogórków i śliwek można użyć po 300 g tartej marchewki i cukinii. * • Inne surowe warzywa, jakich można użyć w tym przepisie, to między innymi drobno posiekana papryka, kiełki fasoli, kiełki lucerny alfa-alfa, posiekana fasolka szparagowa i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki lub grzyby enoki. * • Aby przyrządzić pikantne naleśniki, należy zastąpić śliwki plasterkami marynowanego imbiru dostępnego w sklepach z żywnością orientalną. * • Przed zawinięciem w papier ryżowy nadzienie można posypać drobno posiekanymi listkami kolendry, szczypiorkiem lub natką pietruszki. * • Nadzienie będzie jeszcze ostrzejsze, jeśli każdy listek sałaty posmarujemy odrobiną japońskiego chrzanu wasabi. * • Aby sos do maczania był ostrzejszy, należy dodać do niego dużą szczyptę pokruszonych suszonych płatków chili. * • Zamiast śliwek można użyć schłodzonego mango lub papai, pokrojonych w plasterki.

    Zalety

    • Choć jagnięcina wciąż jest nieco bardziej tłusta niż inne mięsa, nowe metody chowu, żywienia i rozbioru tusz sprawiają, że chude kawałki zawierają około trzy razy mniej tłuszczu niż 20 lat temu. Tłuszcz ten to w większości jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zdrowe dla serca. * • Śliwki zawierają dość dużo błonnika i beta-karotenu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna, cynk * ✓✓ miedź, magnez * ✓ A, B2, C, kwas foliowy, żelazo, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis