Chleb żytni na zakwasie

    Chleb żytni na zakwasie

    5polubień
    3godz.35min.


    Zrobione przez 26 osób

    Tradycyjny chleb żytni na zakwasie dostałam od mojej babci sąsiada, który ma 90 lat! Najlepiej, żeby ciasto urosło przez noc, a na drugi dzień można je piec w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 15 g aktywnych suchych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 480 ml wody
    • 400 g mąki żytniej
    • 230 ml maślanki o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka soli
    • 1 kg mąki chlebowej
    • 1 łyżka kminku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.35min. 

    1. W średniej misce rozpuścić w 2 szklankach wody połowę drożdży i cukier. Pozostawić na 10 minut, aby uzyskać kremową masę. Dodać mąkę żytnią i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i pozostawić na noc.
    2. Następnego dnia rozpuścić pozostałe drożdże w maślance. Dodać do odłożonej na noc mieszanki z mąki żytniej sodę oczyszczoną, sól, połowę mąki chlebowej i mieszać, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Dodać pozostałą mąkę chlebową, ½ szklanki na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu (możliwe, że nie będzie trzeba wykorzystać całej mąki). Kiedy ciasto uzyska gładką i spójną masę, należy je przenieść na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniatać, aż będzie gładkie i miękkie, około 8 minut. Posypać ciasto kminkiem i ugniatać, aż będzie równomiernie rozmieszczony w cieście.
    3. Lekko naoliwić dużą miskę. Umieścić ciasto w misce i obtoczyć w oleju. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić, żeby urosło w ciepłym miejscu na około godzinę lub kiedy ciasto podwoi swoją objętość.
    4. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    5. Położyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i podzielić na trzy części. Uformować każdy kawałek w bochenek chleba i włożyć do 3 lekko nasmarowanych foremek 13x23cm. Przykryć i zostawić, aż urośnie niemal dwukrotnie, około 1 godziny.
    6. Piec w temperaturze 175°C przez około 35 minut lub kiedy postukane lekko od spodu chleby będą wydawać głuchy dźwięk.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    MarekGutowski
    autor:
    10

    Powiedz mi jedno, jak może być wypiekany Chleb żytni na zakwasie bez zakwasu?! To tak jak gdyby pić kawę z mlekiem bez mleka. Jeść drożdżówkę bez drożdży, itp. I właśnie tak samo jemy produkty spożywcze z wszelkimi "zdrowymi" jak twierdzą wszelkie inspekcje zdrowia, dodatkami typu przeciwutleniacze, barwniki, polepszacze, wypełniacze, E566, E345, E345 tylko czy to rzeczywiście zdrowe? Takie pójście na łatwiznę wcale nie jest dobre, jeżeli więc pieczesz chleb na zakwasie ZLITUJ SIĘ I UŻYJ ZAKWASU!! - 30 paź 2013

    Efeb13
    autor:
    8

    Dobry przepis! Punkt 1 można zastąpić gotowym zakwasem z mąki żytniej. - 11 gru 2012

    tagor22
    autor:
    1

    - - 26 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis