Orientalne gołąbki z wieprzowiną

    Orientalne gołąbki z wieprzowiną

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kruche kasztany wodne, mielona wieprzowina, sos sojowy, świeży imbir i przyprawa pięć smaków składają się na smakowity orientalny farsz, którym wypełnia się liście włoskiej kapusty. Tak przyrządzone gołąbki podane z ryżem i sałatką z czerwonej papryki, cykorii i cebuli to szybkie i łatwe danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudej mielonej wieprzowiny
    • 200 g wodnych kasztanów z puszki, odsączonych i drobno pokrojonych
    • 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
    • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
    • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 jajko
    • 8 dużych liści włoskiej kapusty
    • 450 ml gorącego wywaru z kurczaka
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka łagodnego sosu chili
    • paski dymki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wieprzowinę włożyć do miseczki, dodać kasztany wodne, przyprawę pięć smaków, imbir, dymkę, sos sojowy, czosnek i jajko. Porządnie wymieszać – rękami lub widelcem – aż składniki dobrze się połączą, a następnie podzielić na 8 równych porcji.
    2. Od każdego liścia kapusty ostrym nożem odciąć podstawę – twardą pozostałość po głąbie. Na każdym liściu ułożyć porcję mięsa z przyprawami, zawinąć.
    3. Wywar wlać do dolnej części garnka do gotowania na parze. Na górnej części ułożyć gołąbki (zawinięciem do dołu). Przykryć i gotować na parze 15 minut, aż kapusta zmięknie (gołąbki powinny jednak być twardawe w dotyku). Zdjąć górną część naczynia, przechować gołąbki tak, aby nie wystygły.
    4. Mąkę kukurydzianą zmieszać z 2 łyżkami wody i dodać do wywaru w dolnej części garnka do gotowania na parze. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, mieszając, aż lekko zgęstnieje. Dodać sos chili.
    5. Podawać gołąbki polane sosem i posypane pokrojoną dymką.

    Inne propozycje

    • Zamiast dodawać do farszu sos sojowy, można użyć 2 łyżek sosu hoisin. * • Możemy też przygotować chińskie kulki mięsne ze smażonymi warzywami i sosem ostrygowym. Należy z przygotowanego farszu uformować 16 małych kulek. Umieścić w garnku do gotowania na parze, nad wywarem z kurczaka i gotować 12 minut. W tym czasie podgrzać łyżkę oleju słonecznikowego w woku, a następnie dodać pęczek pokrojonej w plasterki dymki, 200 g brokułów, 200 g groszku cukrowego. Smażyć 4 minuty. Dodać 4 łyżki wody i 200 g liści pak choi, smażyć 3 minuty, aż wszystkie zmiękną. Na koniec dodać do smaku 4 łyżki sosu ostrygowego. Podawać kulki na warzywach.

    Zalety

    • Chuda mielona wieprzowina dostarcza mniej tłuszczu niż mielona wołowina czy baranina, a niewiele więcej niż filet z piersi kurczaka. * • Kasztany wodne zawierają niewielkie ilości potasu, żelaza i błonnika. Są pozbawione tłuszczu i niskokaloryczne. * • Kapusta zawiera flawonoidy, które według niektórych badań niszczą komórki nowotworowe. Warzywa te zawierają także pomocne w zwalczaniu nowotworów przeciwutleniacze, czyli witaminy C i E.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, niacyna * ✓✓ kwas foliowy, selen, cynk * ✓ A, miedź, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis