Orientalna zupa krabowa z chili

    Orientalna zupa krabowa z chili

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta wyjątkowo prosta do przyrządzenia, pożywna i kremowa zupa wzorowana na kuchni południowo-wschodniej Azji łączy w sobie smaki świeżego mięsa krabowego, mleczka kokosowego, chili i limonki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g mięsa krabów (ciemnego i białego)
    • 6 szalotek, posiekanych
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 800 ml gorącego wywaru rybnego (z kostki)
    • 75 g ryżu basmati
    • 1½ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
    • 2 łyżeczki sosu rybnego
    • 200 ml mleczka kokosowego
    • sok z 1 limonki
    • 3 łyżki listków kolendry wymieszanych z 2 cebulkami dymkami, pokrojonymi ukośnie w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Włożyć ciemne mięso krabów, szalotki i czosnek do miksera. Wlać wywar rybny i dokładnie utrzeć.
    2. Wlać do rondla. Dodać ryż i pokruszone płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na mały. Przykryć i gotować przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż trochę zmięknie.
    3. Wlać sos rybny, mleczko kokosowe i sok z limonki. Dodać białe mięso krabów i rozgrzać na niezbyt dużym ogniu. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Nalać do misek, a następnie posypać posiekaną kolendrą i dymką. Podawać natychmiast.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Z czym podawać

    Jeśli mamy czas, możemy podać tę zupę z grubo utartymi lub pokrojonymi w cienkie plasterki warzywami (np. marchewką, selerem naciowym, cebulą i ogórkiem), samymi lub skropionymi octem ryżowym albo białym octem winnym.

    …jak kupować

    • Gotowe mięso krabów można kupić w sklepie rybnym lub supermarkecie. Należy je zużyć w ciągu jednej doby. * • Mięso krabów z puszki lub mrożone niezbyt nadaje się do tej potrawy, gdyż jest o wiele mniej smaczne niż świeże.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis