Orientalna sałatka z kurczaka

    Orientalna sałatka z kurczaka

    12polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Trudno uwierzyć, że sałatka z makaronu kokardki może nas zaskoczyć. A jednak! W tej sałatce makaron zyska oryginalny smak dzięki dodaniu egzotycznego sosu rybnego, świeżej papryczki chili i octu ryżowego. Kompozycję dopełniają kruche warzywa. To będzie bardzo przyjemne zaskoczenie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 piersi z kurczaka (ok. 150 g każda)
    • 2 plasterki cytryny lub limonki
    • 1 łyżka wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
    • 300 g makaronu farfalle (kokardki)
    • 150 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie paski
    • 200 g ogórka, pokrojonego w cienkie paseczki
    • Sos do sałatki
    • 2 łyżki sosu rybnego
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • 1 łyżka octu ryżowego, jabłkowego lub białego octu winnego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 mała czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piersi kurczaka ułożyć w płytkim garnku i zalać wodą tak, żeby pokryła mięso. Dodać plasterki cytryny lub limonki, wino ryżowe lub sherry. Podgrzewać, aż zacznie się lekko gotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
    2. W tym czasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (10–12 minut). Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić. Pozostawić do wystygnięcia.
    3. Pokrojoną marchewkę, paprykę, seler naciowy i ogórek włożyć do dużej miski. Przygotować sos – wymieszać sos rybny z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać ocet ryżowy, sos sojowy, chili i czosnek. Polać sosem warzywa w misce.
    4. Wystudzone piersi z kurczaka odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku, a potem pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać mięso i makaron do warzyw z sosem, dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, żeby mięso zamarynowało się w sosie. Wyjąć z lodówki co najmniej na pół godziny przed podaniem; podawać w temperaturze pokojowej.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C, niacyna * ✓✓ miedź, selen * ✓ B1, B6, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Kokardki można zastąpić innym makaronem (np. świderkami). * • Mięso kurczaka można zastąpić ugotowaną rybą o jędrnym mięsie (np. dorszem lub solą). Rybę należy wówczas gotować 8–12 minut. * • Można też dodać ugotowane, obrane krewetki i/lub mięso krabów. Do warzyw można dodać garść kiełków fasoli, a całą sałatkę przybrać posiekanymi, świeżymi ziołami – miętą, kolendrą lub bazylią (zwykłą lub tajską).

    Zalety

    • Mięso kurczaka bez skóry zawiera mało tłuszczu, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych. * • Kombinacja surowej marchewki, papryki i selera sprawia, że sałatka jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis