Orecchiette ze śledziami w sosie koperkowo-musztardowym

    Orecchiette ze śledziami w sosie koperkowo-musztardowym

    3polubienia
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zamiast ryb z puszki do wielu potraw możemy dodać marynowane śledzie. Polecamy je zwłaszcza do dań w stylu skandynawskim, w których łączy się je z gorącym makaronem i kruchą, czerwoną cebulą. Dodatkiem może być chleb żytni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 280 g marynowanych filetów śledziowych w zalewie octowej, z cebulą i przyprawami, odsączonych
    • 80 g korniszonów, pokrojonych w cienkie podłużne plasterki
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 4 pomidory, bez pestek, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka łagodnej musztardy
    • 4 łyżki soku jabłkowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
    • 340 g makaronu orecchiette (uszka)
    • sól i pieprz
    • gałżzki świeżego koperku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Pokroić śledzie wzdłuż na cienkie paski, włożyć do naczynia i dodać pokrojone korniszony. Dodać pomidory i połowę czerwonej cebuli. Wymieszać.
    2. Wymieszać energicznie musztardę, sok jabłkowy, oliwę, posiekany koperek i przyprawy. Polać tym sosem śledzie i wymieszać. Przykryć naczynie i odstawić na czas gotowania makaronu, aby smaki “przegryzły się”.
    3. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Pod koniec gotowania się makaronu śledzie odcedzić z sosu, a sos zachować.
    4. Makaron odcedzić i wyłożyć na głęboki półmisek. Dodać sos, dokładnie wymieszać. Na makaronie ułożyć śledzie z korniszonami. Przybrać pozostałą cebula i gałązkami koperku. Podawać gorące.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ C * ✓ ✓ niacyna, miedź, selen * ✓ B, żelazo, potas

    Zalety

    • Śledzie i makrele są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed zawałami serca i udarami, bo zmniejszają gęstość krwi, a przez to także prawdopodobieństwo powstawania skrzepów. Dieta bogata w te kwasy tłuszczowe może także zapobiegać zapaleniom stawów i łagodzić przebieg samej choroby. Dietetycy zalecają jedzenie ryb oleistych, takich jak śledzie czy makrele, co najmniej dwa razy w tygodniu.

    Inne propozycje

    • Śledzie można zastąpić wędzoną makrelą, a korniszony – oliwkami. * • Do wędzonej makreli świetnie pasuje makaron razowy, który zwiększy zawartość błonnika w potrawie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis