Omlet-grzybek z jabłkami i jeżynami

    Omlet-grzybek z jabłkami i jeżynami

    1polubienie
    23min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten lekki, słodki omlet należy usmażyć tuż przed podaniem, ale można go częściowo przygotować godzinę wcześniej. Jest to prosty, a jednocześnie pyszny deser, który warto podać latem lub wczesną jesienią.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 jabłka deserowe
    • 55 g jeżyn
    • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1½ łyżeczki drobnego cukru
    • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • skórka drobno otarta z ½ pomarańczy
    • ½ łyżeczki esencji waniliowej
    • 15 g masła
    • 1 łyżeczka brązowego cukru demerara
    • 2 łyżki jogurtu greckiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Obrać jabłka, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Włożyć do małego rondla. Dodać jeżyny, ziele angielskie i łyżkę drobnego cukru. Przykryć i podgrzewać na małym ogniu 2–3 minuty, potrząsając rondlem od czasu do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zestawić z ognia i trzymać w cieple.
    2. Starannie utrzeć w misce żółtka, pozostałe ½ łyżki drobnego cukru, skórkę z pomarańczy oraz esencję waniliową.
    3. W drugiej misce ubić niezbyt sztywną pianę z białek. Połączyć ją łyżką z utartymi żółtkami.
    4. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Roztopić masło na patelni o średnicy 20 cm z żaroodporną rączką. Wlać jajka i rozprowadzić je równomiernie. Smażyć na małym ogniu 2–3 minuty, aż omlet się zetnie i przyrumieni od spodu.
    5. Wstawić patelnię do opiekacza na 1–2 minuty, aż omlet zrobi się puszysty i lekko zetnie na wierzchu. Wyjąć patelnię, a opiekacz mocno rozgrzać.
    6. Nałożyć owoce na omlet i złożyć go na pół. Posypać cukrem demerara i wstawić z powrotem do opiekacza na 30 sekund, żeby skarmelizować cukier. Przekroić omlet na połówki i podawać na ciepło z jogurtem.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A * ✓ B2, C, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Omlet-grzybek z wiśniami. Zamiast jabłek i jeżyn użyć 150 g wiśni bez pestek. Wrzucić je do rondla z 1 łyżką drobnego cukru i gwiazdką anyżu lub liściem laurowym. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok. Przyrządzić omlet jak w głównym przepisie, zastępując esencję waniliową esencją migdałową. * • Omlet-grzybek z karmelizowanymi jabłkami. Roztopić 15 g masła, wrzucić 2 pokrojone w plasterki jabłka deserowe i posypać 15 g jasnego, miękkiego brązowego cukru. Smażyć 4–5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną i się skarmelizują. Posypać skórką otartą z cytryny. Użyć do nadziania omletu, jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Jeżyny, podobnie jak inne niebieskie, czarne i fioletowe owoce zawdzięczają barwę flawonoidom, przeciwutleniaczom o silnym działaniu, które chronią przed chorobą wieńcową. * • Jabłka deserowe, w odróżnieniu od odmian używanych do pieczenia ciast, wymagają tylko lekkiego obgotowania, zachowują przy tym kształt i konsystencję, a także większość wartości odżywczych. * • W 100 g zwykłego masła jest tylko 11 mg sodu, natomiast w 100 g masła solonego aż 750 g.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis