Omlet z ziemniakami i kukurydzą

    Omlet z ziemniakami i kukurydzą

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Omlety takie, znane we Włoszech pod nazwą frittata, a w Hiszpanii pod nazwą tortilla, podaje się zarówno na gorąco, jak i na zimno z sałatką. Omlet można przechowywać w lodówce do następnego dnia, lecz najlepiej wyjąć go pół godziny przed jedzeniem, ponieważ doskonale smakuje w temperaturze pokojowej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 675 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
    • 1 czerwona, zielona lub żółta papryka, pokrojona
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 250 g mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
    • 1 cebula, przekrojona na połówki i pokrojona w cienkie plasterki
    • 6 jajek
    • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną paprykę i gotować 3 minuty, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Odlać i trzymać w cieple pod przykryciem.
    2. Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić ją po całym dnie. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę i podsmażać ją 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie.
    3. Wrzucić na patelnię ziemniaki, pokrojoną paprykę i kukurydzę. Smażyć jeszcze 8 minut, mieszając, aż ziemniaki będą gotowe. Zdjąć z ognia.
    4. W dużej misce ubić jajka z natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Łyżką cedzakową przełożyć warzywa do jajek i starannie wymieszać. Jeśli ziemniaki przywarły do dna patelni, należy ją dokładnie umyć i wysuszyć, a następnie wlać na nią jeszcze jedną łyżkę oliwy. Nie powinno się to jednak zdarzyć, jeśli mamy dobrą patelnię.
    5. Patelnię z oliwą pozostałą po smażeniu warzyw postawić na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wlać na nią jajka z warzywami, rozprowadzając je równo po całej powierzchni. Smażyć, często potrząsając, aż omlet zetnie się po bokach.
    6. Tymczasem rozgrzać opiekacz na najwyższą temperaturę. Umieścić omlet pod grzałką opiekacza i piec 2 minuty, aż się zetnie z wierzchu. Nakłuć omlet nożem, żeby sprawdzić, czy jest upieczony w środku.
    7. Wyjąć patelnię z opiekacza i odstawić na 2 minuty. Zsunąć omlet na półmisek. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej, pokrojony na porcje.

    Inne propozycje

    • Hiszpanie często podają taki omlet na zimno do drinków, zamiast słonych przekąsek. Należy go wówczas pokroić na kawałki wielkości kęsa. * • Z koprem włoskim i cukinią: zamiast papryki, cebuli i kukurydzy dodajemy 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki, 85 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki i 1 cukinię, przekrojoną wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na plasterki. Smażyć warzywa na gorącej oliwie 3 minuty, a następnie dodać do obgotowanych ziemniaków. * • Aby przygotować prostszą wersję omletu, bez kukurydzy, dodajemy 2 papryki i 1 cebulę.

    Zalety

    • Kukurydza mrożona ma więcej witamin niż konserwowa. Jest źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Zawiera też witaminy A, C i kwas foliowy. * • Ziemniaki i papryka zawierają witaminę C. Ziemniaki są też źródłem złożonych węglowodanów, które powinny dostarczać organizmowi przynajmniej połowę spożywanych dziennie kalorii.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ B1, B6, B12, E, żelazo * ✓ A, B2, niacyna, miedź, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis