Omlet z łososiem i karczochami

    Omlet z łososiem i karczochami

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niewiele trzeba, by przyrządzić z jajek eleganckie i pożywne danie. Wystarczy usmażyć omlet z wędzonym łososiem, aromatycznym koperkiem i kwaśną śmietaną. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 jajek
    • sól i pieprz do smaku
    • 125 g wędzonego łososia, w plasterkach
    • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 20 g masła
    • 400 g karczochów ze słoika, odsączonych i pokrojonych na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wbić jajka do dużej miski i dodać 3 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem, starannie roztrzepać widelcem, aż masa zrobi się jednolita, ale nie będzie się pienić.
    2. Pociąć nożyczkami plasterki łososia na wstążki 10 × 3 cm. Dodać koperek do śmietany i wymieszać. Odstawić. Mocno rozgrzać piekarnik na funkcji grill.
    3. Roztopić masło na dużej patelni teflonowej o grubym dnie i średnicy 25 cm, którą można bezpiecznie wstawić do piekarnika (jeśli ma drewnianą rączkę, należy ją owinąć folią aluminiową). Gdy tylko masło zacznie się pienić, wlać jajka. Smażyć na dużym ogniu przez 30 sekund, aż spód omleta zacznie się ścinać. Lekko rozmieszać jajka grzbietem widelca, żeby ściekały pod ścięty spód. Smażyć jeszcze przez 30 sekund bez mieszania.
    4. Kiedy omlet wygląda na prawie ścięty, ale jego wierzch jest wciąż lekko wilgotny, szybko ułożyć na nim paseczki łososia i ćwiartki karczochów. Zdjąć patelnię z ognia i wstawić na minutę do piekarnika, żeby omlet lekko się przyrumienił.
    5. Nałożyć na omlet śmietanę, która roztopi się, tworząc lekki sos. Podawać omlet natychmiast, pokrojony na porcje.

    Możesz też użyć

    Zamiast karczochów – łyżki kaparów, wypłukanych i odsączonych.

    Omlet z szynką i pieczarkami

    Ten omlet można podać z ugotowanym groszkiem, szynką i uduszonymi pieczarkami zamiast z opisanym nadzieniem. Należy dodać je do omletu w punkcie 4. głównego przepisu i wstawić do piekarnika na 3 minuty, aż nadzienie się rozgrzeje. Nałożyć na wierzch kwaśną śmietanę lub posypać grzankami.

    Omlet wegetariański

    Nadzienie z głównego przepisu można zastąpić wegetariańskim. Wlać na patelnię łyżkę oliwy. Wrzucić 2 małe cukinie pokrojone w cienkie plasterki oraz małą czerwoną cebulę, również pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Dodać do omletu w punkcie 4. głównego przepisu wraz z 125 g koziego sera, pokrojonego w plasterki lub pokruszonego. Dalej przyrządzać omlet jak w głównym przepisie (punkt 4.). Nie dodawać śmietany.

    Omlet piknikowy z serem feta i papryką

    Omlet doskonale nadaje się na piknik i do zabrania na lunch do szkoły lub do pracy. Roztrzepać 8 jajek z 4 łyżkami śmietanki oraz solą i pieprzem. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na żeliwnej patelni o grubym dnie i średnicy 25 cm, którą można bezpiecznie wstawić do piekarnika. Wlać jajka. Nałożyć na wierzch pieczoną czerwoną paprykę (ze słoika 280 g), odsączoną, a także ser feta w oleju i ziołach (ze słoika 200 g), odsączony, lub 100 g dobrej jakości sera feta pokrojonego w kostkę. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, aż omlet lekko się zetnie. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje. Zjeść w ciągu jednej doby.

    Omlet z pomidorami, makaronem i szpinakiem

    Jeśli mamy w lodówce resztki makaronu z poprzedniego dnia (z sosem lub bez), można je wykorzystać do przyrządzenia omletu. Użyć 225 g takiego makaronu, przekrawając dłuższe nitki na połówki lub ćwiartki. Dodać do jajek wraz ze 125 g ugotowanego szpinaku (również z poprzedniego dnia lub świeżo ugotowanego w kuchence mikrofalowej), 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki oraz szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Usmażyć omlet jak w głównym przepisie. Nałożyć na niego 115 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki i wstawić do piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis