Omlet po chińsku

    Omlet po chińsku

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto przepis na omlet inny niż zwykle. Zawiera świeże warzywa oraz mięso indyka lub kurczaka. Może zasmakować osobom, które nie lubią mięsa, a powinny jeść nieco więcej białka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g mielonego mięsa z indyka
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 200 g pokrojonej kapusty pekińskiej
    • 100 g kiełków fasoli
    • 30 g mrożonego groszku, rozmrożonego we wrzątku i osuszonego
    • 125 g wędzonego indyka lub kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
    • 100 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych w plastry
    • 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 6 jajek
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • Z czym podawać
    • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1,5 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • kilka kropli chińskiego sosu chili
    • świeże listki kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać mielone mięso z 1 łyżeczką sosu sojowego, ugniatając palcami. Rozgrzać olej na dużej patelni (ok. 26 cm średnicy) o grubym dnie, wrzucić mięso i smażyć przez 3-5 minut, mieszając, aż mięso stanie się sypkie. Dodać kapustę pekńską, kiełki, groszek, wędzonego indyka lub kurczaka, kasztany wodne, dymkę i kolendrę. Smażyć przez 2-3 minuty.
    2. Rozmieszać jajka z czosnkiem, imbirem, sherry i pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Wlać na patelnię, rozprowadzając równo po całej powierzchni mięsa. Smażyć, delikatnie mieszając i podnosząc brzegi omletu, aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Wtedy wstawić patelnię na ruszt (uważając na rączkę, jeśli nie jest żaroodporna) i krótko zapiekać w piekarniku, aż zetną się jajka na wierzchu omletu.
    3. W tym czasie wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, octem balsamicznym i sosem chili.
    4. Pokroić omlet na ćwiartki, podawać polany sosem i przybrany kolendrą.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, kwas foliowy * ✓✓ A, B2, B6, C, E, żelazo, cynk * ✓ B1, niacyna, wapń, miedź, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis