Omlet po chińsku

    Oto przepis na omlet inny niż zwykle. Zawiera świeże warzywa oraz mięso indyka lub kurczaka. Może zasmakować osobom, które nie lubią mięsa, a powinny jeść nieco więcej białka.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g mielonego mięsa z indyka
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 200 g pokrojonej kapusty pekińskiej
    • 100 g kiełków fasoli
    • 30 g mrożonego groszku, rozmrożonego we wrzątku i osuszonego
    • 125 g wędzonego indyka lub kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
    • 100 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych w plastry
    • 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 6 jajek
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • Z czym podawać
    • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1,5 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • kilka kropli chińskiego sosu chili
    • świeże listki kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać mielone mięso z 1 łyżeczką sosu sojowego, ugniatając palcami. Rozgrzać olej na dużej patelni (ok. 26 cm średnicy) o grubym dnie, wrzucić mięso i smażyć przez 3-5 minut, mieszając, aż mięso stanie się sypkie. Dodać kapustę pekńską, kiełki, groszek, wędzonego indyka lub kurczaka, kasztany wodne, dymkę i kolendrę. Smażyć przez 2-3 minuty.
    2. Rozmieszać jajka z czosnkiem, imbirem, sherry i pozostałą łyżeczką sosu sojowego. Wlać na patelnię, rozprowadzając równo po całej powierzchni mięsa. Smażyć, delikatnie mieszając i podnosząc brzegi omletu, aby nie ścięte jajka spływały na dno patelni. Wtedy wstawić patelnię na ruszt (uważając na rączkę, jeśli nie jest żaroodporna) i krótko zapiekać w piekarniku, aż zetną się jajka na wierzchu omletu.
    3. W tym czasie wymieszać olej sezamowy z sosem sojowym, octem balsamicznym i sosem chili.
    4. Pokroić omlet na ćwiartki, podawać polany sosem i przybrany kolendrą.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, kwas foliowy * ✓✓ A, B2, B6, C, E, żelazo, cynk * ✓ B1, niacyna, wapń, miedź, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis