Chleb z pesto

    Chleb z pesto

    21polubień
    30min.


    Zrobione przez 76 osób

    Na ostatniej imprezie nasi przyjaciele zupełnie oszaleli na punkcie tej przystawki. A jest to zwykły sos pesto na chlebie z pomidorami śliwkowymi i serem. Zajmuje to trochę czasu, ale jest tego warte. Bazylię przechowuję w taki sposób, że ją wkładam do foremek na lód i zamrażam w kostkach, potem przekładam kostki do torebek i tak trzymam w zamrażalniku do czasu, gdy je potrzebuję. Potem wystarczy rozmrozić i smakować świeże pesto!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 125 g świeżych liści bazylii
    • 120 ml (1/2 szkl.) oliwy z oliwek
    • 2 obrane ząbki czosnku
    • 40 g (3/4 szkl.) prażonych orzeszków piniowych
    • 20 g startego parmezanu
    • 1 bochenek (1/2 kg) chleba pszennego lub 1 bagietka
    • 3 pomidory pokrojone w cienkie plasterki
    • 220 g sera mozzarella w plasterkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pesto: w blenderze lub robocie kuchennym zrobić purée z liści bazylii, oliwy i czosnku. Dodać orzeszki piniowe i parmezan, i nadal miksować, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
    2. Nagrzać piekarnik włączając funkcję "grill".
    3. Pokroić chleb na kromki dowolnej grubości i posmarować każdą kromkę warstwą pesto. Na tym położyć po plasterku pomidora i sera mozzarella.
    4. Poukładać kanapki na dużej blasze do pieczenia. Piec przez 5 minut, aż ser zacznie bulgotać i lekko się zrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis