Omlet pieczarkowy z ziołami

    Omlet pieczarkowy z ziołami

    10polubień
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Omlet to proste do przyrządzenia danie, które powstaje z kilku składników. Oto klasyczny francuski omlet z ziołami, nadziany pieczarkami z czosnkiem. Podawać z sałatą i bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 2 duże jajka
    • 1 łyżeczka świeżej trybuli, posiekanej
    • 1 łyżeczka świeżego estragonu, posiekanego
    • 1 łyżeczka świeżego szczypiorku, posiekanego
    • 55 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 15 g masła
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wbić jajka do miski, dodać trybulę, szczypiorek, estragon, łyżkę wody oraz sól i pieprz. Roztrzepać, aby jajka się połączyły, ale nie ubijać zbyt mocno, ponieważ zmieni to konsystencję omletu. Odstawić na czas przygotowania pieczarek.
    2. Rozgrzać patelnię do omletów lub teflonową o średnicy 18 cm. Wrzucić pokrojone pieczarki oraz czosnek i smażyć na delikatnym ogniu 3–4 minuty, aż grzyby zmiękną i puszczą sok. Lekko zwiększyć ogień, smażyć jeszcze minutę, aż sok wyparuje. Przełożyć pieczarki do małej miski i odstawić. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.
    3. Podgrzewać patelnię na dużym ogniu przez kilka sekund, aż będzie gorąca. Wrzucić masło i stopić je, przechylając patelnię w różne strony, aby tłuszcz dokładnie pokrył dno. Wlać rozbełtane jajka. Smażyć około minuty, delikatnie mieszając drewnianą łopatką i podważając usmażone boki, żeby jajko, które jeszcze się nie ścięło, spływało na patelnię.
    4. Gdy omlet będzie już prawie całkowicie ścięty, przestać mieszać i smażyć jeszcze 30 sekund, aż spód się przyrumieni. Wierzch powinien być lekko ścięty.
    5. Wyłożyć pieczarki na środek omletu, tak by zajmowały ⅓ jego powierzchni. Złożyć łopatką jedną stronę omletu do wewnątrz, przykrywając grzyby, następnie złożyć drugą stronę. Zsunąć omlet na podgrzany talerz i od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, E, miedź * ✓✓ B2, niacyna, selen, cynk * ✓ B1, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo

    Zalety

    • Jajka są tanim źródłem niskotłuszczowego białka i mają wiele innych zalet. Zawierają witaminę A, B2, B12, E, niacynę oraz żelazo i cynk. Wbrew popularnym opiniom nie ma znaczącej różnicy wartości odżywczych między jajkami białymi a brązowymi. • Szczypiorek jest łagodniejszy w smaku od cebuli. Ponieważ cebulki szczypiorku są bardzo małe, do przyrządzania potraw używa się tylko jego zielonych gałązek. Uważa się, że pobudzają one apetyt i przyspieszają trawienie, a także obniżają ciśnienie.

    Inne propozycje

    • Omlet szpinakowy z szynką parmeńską. Roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Rozgrzać patelnię do omletów, wrzucić 30 g szynki parmeńskiej bez tłuszczu, pokrojonej w paski. Smażyć 3–4 minuty. Przewrócić na drugą stronę, aż szynka zrobi się chrupiąca. Zdjąć z patelni i odstawić. Wrzucić na patelnię 15 g masła, a gdy się stopi, poddusić krótko 85 g młodych liści szpinaku, aż będą miękkie. Wlać roztrzepane jajka i smażyć omlet, tak jak w przepisie głównym. Zwinąć lub złożyć na trzy i podawać posypane chipsami z szynki parmeńskiej. * • Omlet pomidorowy z bazylią a` la suflet. Oddzielić żółtka od białek, utrzeć żółtka z łyżeczką wody, 4 wypestkowanymi i drobno pokrojonymi pomidorami śliwkowymi, 2 łyżkami porwanej świeżej bazylii oraz solą i pieprzem. Ubić białka na sztywną pianę, dodać łyżkę do żółtek i wymieszać, potem dodać resztę i wymieszać metalową łyżką. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Roztopić na patelni 15 g masła, wlać jajka z pomidorami. Smażyć na małym ogniu 2–3 minuty, aż spód lekko się przyrumieni. Postawić patelnię pod grillem i zapiekać 2–3 minuty, aż wierzch się przyrumieni, a cały omlet zrobi się puszysty. Złożyć go na pół, zsunąć na podgrzany talerz i od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis