Omlet nadziewany po tajsku

    Omlet nadziewany po tajsku

    6polubień
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do przyrządzenia tego omletu doprawionego chili, jajka uciera się z mąką kukurydzianą, dlatego jest on dość zwarty i łatwiej go nadziać kolorowym farszem z warzyw i makaronu ryżowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 8 jajek
    • ¼ łyżeczki suszonych pokruszonych płatków chili
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 125 g drobnego makaronu ryżowego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 115 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 2 marchewki, pokrojone w słupki
    • 1 mała zielona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
    • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżeczki białego octu winnego
    • 2 łyżeczki konserwowanego imbiru w oleju, posiekanego
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka uprażonego sezamu, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozrobić w misce mąkę kukurydzianą z 3 łyżkami zimnej wody. Wbić jajka i starannie roztrzepać. Dodać chili, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    2. Rozgrzać na średnim ogniu łyżeczkę oleju na patelni teflonowej o średnicy 20 cm. Wlać ¼ jajek, przechylając patelnię tak, by rozlały się równomiernie po jej dnie. Smażyć 2 minuty, aż omlet zetnie się i przyrumieni od spodu.
    3. Zsunąć omlet z patelni na talerz. Przyrządzić trzy pozostałe omlety. Układać jeden na drugim, przełożone pergaminem. Trzymać w cieple.
    4. Zalać makaron ryżowy wrzątkiem tak, by ledwie go zakrył i namoczyć na 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odlać.
    5. Rozgrzać pozostałe 2 łyżeczki oleju słonecznikowego oraz olej sezamowy w woku lub na dużej patelni. Wrzucić pieczarki, marchewkę, zieloną paprykę i kapustę. Smażyć metodą stir-fry, cały czas mieszając, 4–5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać sos sojowy, ocet, imbir oraz namoczony makaron ryżowy. Delikatnie mieszać, żeby całość mocno się podgrzała.
    6. Rozdzielić nadzienie między omlety i zwinąć każdy z nich na pół. Posypać sezamem i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, C * ✓✓ B2, E, kwas foliowy, niacyna, miedź, selen, cynk * ✓ B1, B6, wapń, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Omlet z sałatą. Opiec na chrupko 2 plasterki chudego bekonu i pokruszyć je lub posiekać. Roztrzepać jajka z mąką kukurydzianą i wodą jak w głównym przepisie, nie dodawać jednak chili. Rozgrzać łyżeczkę oleju na patelni teflonowej o średnicy 20 cm, równomiernie posypać dno kawałkami bekonu, a następnie wlać ¼ jajek. Smażyć omlety jak w głównym przepisie, gotowe zsuwać na talerz. Odstawić do ostygnięcia. Drobno pokroić ½ małej sałaty lodowej i wymieszać z 2 posiekanymi łodygami selera naciowego, drobno posiekaną czerwoną papryką oraz 6 posiekanymi cebulkami dymkami. Doprawić. Posmarować połówkę każdego omletu 2 łyżkami hummusu i położyć listek sałaty. Złożyć omlety na pół i podawać.

    Zalety

    • Makaron ryżowy nie zawiera glutenu, więc mogą go jadać osoby cierpiące na celiakię, które nie tolerują pokarmu zawierającego tę substancję. Jest również niskokaloryczny. * • Biała kapusta zawiera zdrowe fitosubstancje, w tym glukozynolaty o silnie przeciwnowotworowym działaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis