Omlet taki należy podawać prosto z patelni, ale czynności opisane w dwóch pierwszych punktach tego przepisu można wykonać z godzinnym wyprzedzeniem. Ten lekki pyszny omlet to doskonały posiłek na późne lato i wczesną jesień.
• Jeżyny i inne ciemnogranatowe lub ciemnofioletowe owoce zawdzięczają swoją barwę flawonoidom, silnym przeciwutleniaczom, które chronią między innymi przed chorobą wieńcową. Jeżyny zawierają też dużo witaminy C oraz błonnik i kwas foliowy. * • Jabłka deserowe użyte w tym przepisie powinny być zaledwie lekko podduszone, żeby zachowały nie tylko kształt i konsystencję, lecz również wartości odżywcze.
• Omlet wiśniowy: zastąpić jabłka i jeżyny 150 g drylowanych wiśni, które należy poddusić z odrobiną wody, 1 łyżką cukru pudru i gwiazdką anyżu lub listkiem laurowym, aż zaczną puszczać sok. Przyrządzić omlet jak w głównym przepisie, zastępując esencję waniliową migdałową. * • Omlet ze skarmelizowanym jabłkiem: roztopić 15 g masła, dodać 2 jabłka deserowe, pokrojone w plastry i posypać 15 g brązowego cukru. Podsmażać na dość dużym ogniu 4-5 minut, cały czas mieszając, aż jabłka zmiękną i skarmelizują się. Posypać owoce skórką otartą z 1 cytryny i nadziać omlet przygotowany jak w głównym przepisie.
✓✓✓ B12 * ✓✓ A * ✓ B2, C, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, selen, cynk