Omlet grzybek z owocami

    Omlet grzybek z owocami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Omlet taki należy podawać prosto z patelni, ale czynności opisane w dwóch pierwszych punktach tego przepisu można wykonać z godzinnym wyprzedzeniem. Ten lekki pyszny omlet to doskonały posiłek na późne lato i wczesną jesień.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 jabłka
    • 50 g jeżyn
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1,5 łyżki cukru pudru
    • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • drobno otarta skórka z 1/2 pomarańczy
    • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    • 15 g masła
    • 1 łyżeczka brązowego cukru demerara
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Włożyć do rondelka, dodać jeżyny, ziele angielskie i łyżkę cukru pudru. Podgrzewać pod przykryciem przez 2-3 minuty, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Owoce powinny puścić sok, a cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia i ustawić w ciepłym miejscu.
    2. Żółtka, pozostały cukier, skórkę otartą z pomarańczy i esencję waniliową utrzeć w misce na gładką masę.
    3. W osobnej misce ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Wlać do masy z żółtek i wymieszać.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na patelni z ogniotrwałą rączką o średnicy 20 cm roztopić masło. Wlać masę jajeczną, rozprowadzić po całej patelni i wyrównać z wierzchu. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż omlet się zetnie i przyrumieni od spodu.
    5. Włożyć patelnię do piekarnika. Piec omlet przez 1-2 minuty, aż urośnie i lekko zetnie się z wierzchu. Wyjąć patelnię.
    6. Wyłożyć podduszone owoce na omlet i złożyć go na pół. Oprószyć cukrem demerara i wstawić do piekarnika na 30 sekund, aż cukier się skarmelizuje. Przekroić omlet na pół i podawać z dodatkiem jogurtu.

    Zalety

    • Jeżyny i inne ciemnogranatowe lub ciemnofioletowe owoce zawdzięczają swoją barwę flawonoidom, silnym przeciwutleniaczom, które chronią między innymi przed chorobą wieńcową. Jeżyny zawierają też dużo witaminy C oraz błonnik i kwas foliowy. * • Jabłka deserowe użyte w tym przepisie powinny być zaledwie lekko podduszone, żeby zachowały nie tylko kształt i konsystencję, lecz również wartości odżywcze.

    Inne propozycje

    • Omlet wiśniowy: zastąpić jabłka i jeżyny 150 g drylowanych wiśni, które należy poddusić z odrobiną wody, 1 łyżką cukru pudru i gwiazdką anyżu lub listkiem laurowym, aż zaczną puszczać sok. Przyrządzić omlet jak w głównym przepisie, zastępując esencję waniliową migdałową. * • Omlet ze skarmelizowanym jabłkiem: roztopić 15 g masła, dodać 2 jabłka deserowe, pokrojone w plastry i posypać 15 g brązowego cukru. Podsmażać na dość dużym ogniu 4-5 minut, cały czas mieszając, aż jabłka zmiękną i skarmelizują się. Posypać owoce skórką otartą z 1 cytryny i nadziać omlet przygotowany jak w głównym przepisie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A * ✓ B2, C, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis