Oliwkowe ślimaczki

    Oliwkowe ślimaczki

    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te pikantne wypieki przyrządza się bardzo szybko, a wyglądają niezwykle efektownie. Roladki z ciasta francuskiego z nadzieniem z anchois, oliwek i kaparów.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
    • Nadzienie
    • 2 anchois
    • 4 ząbki czosnku
    • 150 g czarnych oliwek bez pestek
    • 1 suszona papryczka chili
    • 6 listków szałwii
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 łyżeczka soku cytrynowego
    • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Ułożyć płaty ciasta francuskiego i rozmrozić. Pokryć blachy papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
    2. Opłukać anchois zimną wodą i osuszyć. Bardzo drobno posiekać anchois, czosnek, oliwki, papryczkę chili, listki szałwii i kapary. Dodać sok cytrynowy, rozmaryn, tymianek i oliwę, i wymieszać, żeby powstała kremowa pasta. Dodać sól i pieprz do smaku.
    3. Rozprowadzić pastę na cieście, zostawiając wzdłuż jednego z dłuższych brzegów prostokąta nieposmarowany pas szerokości 2 cm. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego brzegu pokrytego nadzieniem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 40–50 minut do lodówki. Odwrócić raz lub dwa razy.
    4. Pokroić roladę w plasterki grubości 3–4 mm. Układać w niewielkich odstępach na blachach do pieczenia; odstawić jeszcze na 20 minut w chłodne miejsce.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Spryskać ślimaczki wodą. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika i piec przez 10–15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140°C i pozostawić blachy w piekarniku na 5–10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis