Okoń w zupie z kopru włoskiego

    Okoń w zupie z kopru włoskiego

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta kolorowa zupa jest lekka, ale sycąca. Jest też bardzo smaczna i zdrowa. Ma wyraźny zapach pora i kopru włoskiego. Najlepiej smakuje, gdy jest podana z ciepłym chrupiącym chlebem z ziarnami zbóż lub posypanym makiem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 por, pokrojony w plasterki
    • 1 koper włoski, pokrojony
    • 300 ml białego wytrawnego wina
    • 900 ml bulionu rybnego
    • 125 g makaronu conchigliette (muszelki)
    • 450 g filetów z okonia, bez skóry, pokrojonych w kawałki
    • 2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 120 g obranych, ugotowanych krewetek
    • ½ łyżeczki sosu chili
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Podgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem, a następnie dodać pora i koper włoski. Gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    2. Wlać wino i bulion rybny i doprowadzić do wrzenia. Wsypać makaron i zamieszać. Gotować na małym ogniu 8 minut lub do czasu, aż makaron będzie prawie miękki.
    3. Dodać kawałki okonia i pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować na małym ogniu kolejne 2–3 minuty, uważając, aby ryba się nie rozgotowała (nie była zbyt miękka).
    4. Wymieszać mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody na gładką masę. Otrzymaną pastę dodać do zupy i doprowadzić ją do wrzenia, cały czas mieszając. Włożyć ugotowane krewetki i gotować na małym ogniu jeszcze minutę.
    5. Dodać sos chili, śmietanę i natkę pietruszki, wymieszać i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna * ✓✓ C, miedź, żelazo, selen * ✓ potas

    Inne propozycje

    • Rodzaje sosów chili różnią się między sobą smakiem i ostrością, dlatego najlepiej zacząć od dodania niewielkiej jego ilości. Jeśli będzie za mało, zawsze można dodać więcej. * • Zamiast okonia i krewetek można wziąć 450 g filetów z żabnicy lub oczyszczonych małży. Koper włoski można zastąpić 4 pokrojonymi łodygami selera naciowego i 2 pokrojonymi w kostkę marchewkami. Małże, które nie otworzyły się podczas gotowania, należy wyrzucić. * • Zamiast śmietany można użyć naturalnego jogurtu niskotłuszczowego, lecz po jego dodaniu nie można już gotować zupy, ponieważ jogurt się zważy. * • Zamiast chili można dodać 2 łyżki białego wytrawnego wermutu. Natkę pietruszki można zastąpić świeżym posiekanym koperkiem.

    Zalety

    • Biała ryba zawiera dużo białka i bardzo mało tłuszczu. Jest też źródłem witaminy B12, niezbędnej do tworzenia czerwonych krwinek i do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. * • Koper włoski zawiera bardzo dużo fitoestrogenów. Ten naturalnie występujący w warzywach hormon pomaga organizmowi wydalić nadmiar estrogenów, który wiąże się z ryzykiem wystąpienia raka piersi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis