Okoń morski gotowany na parze z młodymi warzywami

    Okoń morski gotowany na parze z młodymi warzywami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do przyrządzenia tego dania doskonale nadają się orientalne koszyczki do gotowania na parze. Można w nich przyrządzić wszystkie składniki razem. Para wodna sprawia też, że ryba nie wysycha. Jeśli używamy wywaru rybnego z kostki, powinniśmy rozwodnić go dwukrotnie, gdyż marynata zapewnia mnóstwo smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru
    • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka wytrawnego sherry, wytrawnego wina lub wermutu
    • 4 filety z okonia morskiego o grubości około 3,5 cm i wadze około 140 g każdy
    • 700 ml wywaru rybnego
    • 200 g kaszki kuskus
    • 1 kawałek skórki okrojonej z cytryny
    • 225 g młodej marchewki
    • 12 cebulek dymek ze szczypiorem, przyciętych do długości około 10 cm
    • 200 g szparagów
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Utrzeć w misce imbir z sosem sojowym, olejem sezamowym, czosnkiem i sherry, winem lub wermutem. Zalać rybę marynatą i odstawić.
    2. W rondlu na tyle dużym, by zmieściły się w nim koszyczki do gotowania na parze zagotować 250 ml wywaru rybnego. Wsypać kaszkę kuskus do miski i zalać wrzącym wywarem. Odstawić pod przykryciem na około 5 minut, aż kuskus napęcznieje i wchłonie cały płyn.
    3. Wlać resztę wywaru do rondla. Dodać skórkę cytrynową i zagotować. Dodać marchewkę. Zmniejszyć ogień tak, żeby wywar ledwie bulgotał.
    4. W koszyczku do gotowania na parze umieścić rybę skórą do dołu, ułożoną w jednej warstwie. Dodać cebulki i szparagi lub włożyć je do drugiego koszyczka. Umieścić koszyk nad bulgoczącym wywarem i przykryć. Gotować na parze przez 10–12 minut, aż ryba przestanie być szklista i będzie się łatwo dzielić, a warzywa zrobią się lekko miękkie.
    5. Kiedy kuskus będzie gotowy, dodać do niego natkę pietruszki i wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. Wyjąć koszyki z rondla. Odlać marchewkę, zachowując wywar. Ułożyć rybę, marchewkę i ugotowane na parze warzywa na podgrzanych talerzach wraz z kuskusem. Usunąć skórkę z cytryny z wywaru. Skropić rybę, warzywa i kuskus odrobiną wywaru, a resztę podać w osobnym naczyniu jako sos.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy koszyczków do gotowania na parze, należy umieścić rybę i warzywa na wkładce do gotowania na parze lub durszlaku, wstawić go do dużego rondla i przykryć. * • Okonia morskiego mogą zastąpić filety z łososia lub dorsza. Cieńsze filety gotuje się 1–2 minuty krócej. * • Można też pominąć marynatę i zastąpić wywar rybny wodą. Do wrzątku wrzucić 600 g młodych ziemniaków. Posypać rybę drobno posiekanymi, małymi porami i otartą skórką z cytryny, i gotować na parze nad ziemniakami. Lekko obgotować 500 g szpinaku. Odsączyć wodę i posiekać. Dodać 4 łyżki chudej śmietany i doprawić do smaku. Podawać rybę na warstwie szpinaku, z ziemniakami wymieszanymi z posiekanymi świeżymi ziołami. * • Zamiast z kuskusem rybę można podać z purée ziemniaczanym. Nie należy wówczas dodawać do purée mleka, tylko nieco wywaru rybnego oraz odrobinę masła.

    Zalety

    • Okoń morski dostarcza mało tłuszczu i kalorii, a za to dużo witamin z grupy B. Jest dobrym źródłem wapnia, który wpływa korzystnie na kości i zęby. * • Substancja czynna zawarta w szparagach, aspargina, ma silne działanie odwadniające. Zielarze zalecają szparagi w leczeniu zapalenia stawów oraz w przypadku wzdęć towarzyszących zespołowi napięcia przedmiesiączkowego.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ C, kwas foliowy, wapń, żelazo * ✓ B1, B6

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis