Odwracany placek gruszkowy

    Odwracany placek gruszkowy

    (0)
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto zwykle robi wrażenie na gościach. To znakomity deser po lekkim daniu obiadowym, podany z kawą.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 dojrzałe gruszki
    • 150 g jeżyn
    • 150 g cukru
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 120 g miękkiego masła
    • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 180 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1–2 łyżki mleka
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić boki formy, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Obrać i przepołowić gruszki, usunąć gniazda nasienne. Umyć i jeśli trzeba – przebrać jeżyny.
    3. Przygotować złotobrązowy karmel z 50 g cukru i soku cytrynowego, ostrożnie podgrzewając na patelni z grubym dnem. Wlać go do formy.
    4. Ułożyć na warstwie karmelu połówki gruszek, przekrojoną powierzchnią w dół. Wyłożyć jeżynami wolne przestrzenie między połówkami gruszek.
    5. Ubić w misce masło z resztą cukru, skórką pomarańczową i solą, dodając kolejno jajka. Powinno mieć konsystencję jasnego kremu.
    6. Wsypać do kremu mąkę oraz proszek do pieczenia i zmieszać. Ciągle mieszając, dodawać mleko, aż ciasto będzie powoli spływać z łyżki, urywając się dużymi kawałkami.
    7. Wyłożyć ciasto na znajdujące się w formie owoce i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50–60 minut. Jeśli wierzch przybiera zbyt ciemną barwę, należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
    8. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić 10 minut, nie wyjmując z formy. Potem, ostrożnie odwracając formę do góry dnem, wyłożyć na talerz i jeśli to możliwe – podawać ciepłe. Jako dodatek polecamy bitą śmietanę lub lekko osłodzony twarożek śmietankowy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Jeśli musisz szybko przygotować placek, ponieważ zadzwonili znajomi i zapowiedzieli, że wpadną za godzinę, możesz użyć także gruszek z kompotu, a karmel zastąpić syropem klonowym. Można również przyrządzić podobny placek, zastępując gruszki oraz jeżyny plastrami ananasa z puszki i czarnymi jagodami.

    Placek imbirowo-śliwkowy

    Zamiast gruszek i jeżyn ułożyć na karmelu 6 dużych, przepołowionych śliwek bez pestek. Otartą skórkę pomarańczową zastąpić 1/2 łyżki mielonego imbiru i 3–4 drobno posiekanymi kawałkami imbiru z syropu.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis