Odwracany placek gruszkowy

    Odwracany placek gruszkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto zwykle robi wrażenie na gościach. To znakomity deser po lekkim daniu obiadowym, podany z kawą.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 dojrzałe gruszki
    • 150 g jeżyn
    • 150 g cukru
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 120 g miękkiego masła
    • 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 180 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1–2 łyżki mleka
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić boki formy, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Obrać i przepołowić gruszki, usunąć gniazda nasienne. Umyć i jeśli trzeba – przebrać jeżyny.
    3. Przygotować złotobrązowy karmel z 50 g cukru i soku cytrynowego, ostrożnie podgrzewając na patelni z grubym dnem. Wlać go do formy.
    4. Ułożyć na warstwie karmelu połówki gruszek, przekrojoną powierzchnią w dół. Wyłożyć jeżynami wolne przestrzenie między połówkami gruszek.
    5. Ubić w misce masło z resztą cukru, skórką pomarańczową i solą, dodając kolejno jajka. Powinno mieć konsystencję jasnego kremu.
    6. Wsypać do kremu mąkę oraz proszek do pieczenia i zmieszać. Ciągle mieszając, dodawać mleko, aż ciasto będzie powoli spływać z łyżki, urywając się dużymi kawałkami.
    7. Wyłożyć ciasto na znajdujące się w formie owoce i wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50–60 minut. Jeśli wierzch przybiera zbyt ciemną barwę, należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.
    8. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić 10 minut, nie wyjmując z formy. Potem, ostrożnie odwracając formę do góry dnem, wyłożyć na talerz i jeśli to możliwe – podawać ciepłe. Jako dodatek polecamy bitą śmietanę lub lekko osłodzony twarożek śmietankowy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Jeśli musisz szybko przygotować placek, ponieważ zadzwonili znajomi i zapowiedzieli, że wpadną za godzinę, możesz użyć także gruszek z kompotu, a karmel zastąpić syropem klonowym. Można również przyrządzić podobny placek, zastępując gruszki oraz jeżyny plastrami ananasa z puszki i czarnymi jagodami.

    Placek imbirowo-śliwkowy

    Zamiast gruszek i jeżyn ułożyć na karmelu 6 dużych, przepołowionych śliwek bez pestek. Otartą skórkę pomarańczową zastąpić 1/2 łyżki mielonego imbiru i 3–4 drobno posiekanymi kawałkami imbiru z syropu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis