Odświętny pasztet w cieście

    10 godz. 20 min

    Pasztet nazwaliśmy odświętnym, ponieważ zawiera wiele różnych smakowitych składników. Może się jednak okazać, że zasmakuje domownikom tak bardzo, że trzeba go będzie robić nie tylko z okazji świąt, ale po prostu na co dzień.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
    • 200 g mąki
    • 100 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka
    • Nadzienie
    • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 125 ml wytrawnego białego wina
    • 2 liście laurowe
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 80 g wędzonej słoniny
    • 1 marchewka
    • 40 g selera
    • 100 ml bulionu drobiowego
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • po 4 gałązki świeżego majeranku i oregano
    • 2 jajka
    • 50 g tartej bułki
    • 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Połowę mięsa mielonego zalać winem, dodać listki laurowe i zostawić na noc w lodówce.
    2. Następnego dnia rozłożyć płaty ciasta francuskiego i poczekać, aż się rozmrożą. Wsypać mąkę do dużej miski i zrobić wgłębienie na środku. Pokroić masło na kawałki i rozłożyć je na brzegu mąki. Wbić 1 jajko, wsypać sól i wlać 1–2 łyżki wody do wgłębienia. Zagnieść, zaczynając od środka, na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
    3. Pokroić cebule w drobną kostkę, wycisnąć czosnek w prasce. Odkroić skórę od słoniny, resztę pokroić w kostkę. Obrać marchewkę i seler, pokroić w kostkę.
    4. Zagotować bulion, wrzucić marchewkę i seler, dusić do miękkości przez 6–8 minut. Zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
    5. Wyjąć i wyrzucić listki laurowe z marynowanego mięsa. Dodać resztę mięsa mielonego, cebulę, czosnek, słoninę, bulion z marchewką i selerem, zioła, jajka, tartą bułkę, łyżkę mąki i ziarna zielonego pieprzu; dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy.
    6. Rozwałkować cienko plastry ciasta francuskiego na lekko oprószonym mąką blacie kuchennym. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem.
    7. Wyjąć z lodówki przygotowane ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Do wewnątrz włożyć nadzienie mięsne i nakryć je krążkiem z ciasta francuskiego. Zrobić otwór w środku ciasta i włożyć do niego tuleję z folii aluminiowej. Powstanie kominek, przez który będzie się ulatniać para podczas pieczenia.
    8. Z drugiego rozwałkowanego placka wyciąć gwiazdki i ozdobić nimi wierzch pasztetu. Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować ciasto. Piec przez 65–70 minut, aż wierzch stanie się złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika i podawać ciepły, najlepiej z sałatą i czerwonym winem lub piwem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Dobra rada

    Zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub świeżo zmielonego mięsa indyczego.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)