Odświętny pasztet w cieście

    Odświętny pasztet w cieście

    Zapisz do ulubionych
    10godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pasztet nazwaliśmy odświętnym, ponieważ zawiera wiele różnych smakowitych składników. Może się jednak okazać, że zasmakuje domownikom tak bardzo, że trzeba go będzie robić nie tylko z okazji świąt, ale po prostu na co dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
    • 200 g mąki
    • 100 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka
    • Nadzienie
    • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 125 ml wytrawnego białego wina
    • 2 liście laurowe
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 80 g wędzonej słoniny
    • 1 marchewka
    • 40 g selera
    • 100 ml bulionu drobiowego
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • po 4 gałązki świeżego majeranku i oregano
    • 2 jajka
    • 50 g tartej bułki
    • 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Połowę mięsa mielonego zalać winem, dodać listki laurowe i zostawić na noc w lodówce.
    2. Następnego dnia rozłożyć płaty ciasta francuskiego i poczekać, aż się rozmrożą. Wsypać mąkę do dużej miski i zrobić wgłębienie na środku. Pokroić masło na kawałki i rozłożyć je na brzegu mąki. Wbić 1 jajko, wsypać sól i wlać 1–2 łyżki wody do wgłębienia. Zagnieść, zaczynając od środka, na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
    3. Pokroić cebule w drobną kostkę, wycisnąć czosnek w prasce. Odkroić skórę od słoniny, resztę pokroić w kostkę. Obrać marchewkę i seler, pokroić w kostkę.
    4. Zagotować bulion, wrzucić marchewkę i seler, dusić do miękkości przez 6–8 minut. Zmiksować, aż powstanie jednolita masa.
    5. Wyjąć i wyrzucić listki laurowe z marynowanego mięsa. Dodać resztę mięsa mielonego, cebulę, czosnek, słoninę, bulion z marchewką i selerem, zioła, jajka, tartą bułkę, łyżkę mąki i ziarna zielonego pieprzu; dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy.
    6. Rozwałkować cienko plastry ciasta francuskiego na lekko oprószonym mąką blacie kuchennym. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem.
    7. Wyjąć z lodówki przygotowane ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Do wewnątrz włożyć nadzienie mięsne i nakryć je krążkiem z ciasta francuskiego. Zrobić otwór w środku ciasta i włożyć do niego tuleję z folii aluminiowej. Powstanie kominek, przez który będzie się ulatniać para podczas pieczenia.
    8. Z drugiego rozwałkowanego placka wyciąć gwiazdki i ozdobić nimi wierzch pasztetu. Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować ciasto. Piec przez 65–70 minut, aż wierzch stanie się złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika i podawać ciepły, najlepiej z sałatą i czerwonym winem lub piwem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Dobra rada

    Zamiast wieprzowiny można użyć mielonej wołowiny lub świeżo zmielonego mięsa indyczego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis