Chleb ryżowy (pieróg rosyjski)

    Chleb ryżowy (pieróg rosyjski)

    5polubień
    2godz.25min.


    Zrobione przez 17 osób

    Jest to jeden z tradycyjnych przepisów naszej rodziny, słodki chlebek z nadzieniem ryżowym. Świetnie smakuje z poranną herbatą!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 20 g świeżych drożdży
    • 60 ml (1/4 szkl.) ciepłej wody (45°C)
    • 240 ml (1 szkl.) mleka
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 110 g margaryny
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 560 g (4,5 szkl.) mąki
    • 110 g (3/4 szkl.) rodzynek żółtych
    • 1 łyżka roztopionego masła
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 200 g (1 szkl.) ryżu białego
    • 480 ml (2 szkl.) zimnego mleka
    • 1 łyżka masła
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz.15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić.
    2. Podgrzać mleko, a następnie połączyć z cukrem i masłem lub margaryną. Odstawić do ostygnięcia.
    3. W osobnej misce utrzeć jajka. Do schłodzenej mieszanki z mleka dodać jajka, wanilię i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać mieszaninę z drożdży. Stopniowo dodawać mąkę i rodzynki, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zagnieść ciasto, aż będzie miekkie i giętkie. Nie należy ugniatać ciasta więcej niż to konieczne! Umieścić ciasto w dobrze naoliwionej misce. Zostawić, żeby podwoiło swoją objętość, w pomieszczeniu bez przeciągów.
    4. Połączyć w rondlu zimne mleko z cukrem i szczyptą soli. Dodać ryż, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 łyżkę masła. Zmniejszyc ogień, przykryć pokrywką i gotować ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
    5. Zagnieść ciasto na dno miski i ugnieść kilka razy. Położyć na środku formy, która została wcześniej spryskana olejem i lekko posypana mąką. Delikatnie rozprowadzić ciasto w formie. Zostawić przez 15 minut, żeby urosło.
    6. Rozprowadzić ryż na wierzch ciasta. Naciągnąć łagodnie boki ciasta, tworząc kształt koperty. Ryż będzie wystawał ze środka ciasta. Posmarować lekko ciasto roztopionym masłem i posypać cynamonem.
    7. Umieścić w nagrzanym do 190°C piekarniku. Zmniejszyć temperaturę do 175°C. Piec przez 30 do 40 minut, do uzyskania złotego koloru.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis