Niedzielna pieczeń wołowa

Soczysta pieczeń wołowa, chrupkie, pieczone ziemniaki i warzywa korzeniowe oraz lekki jak piórko yorkshire pudding tworzą jedną z najbardziej popularnych świątecznych potraw brytyjskich. Spróbujmy jej i my.

Norma MacMillan

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1½ kg antrykotu wołowego bez kości, okrojonego z tłuszczu, zwiniętego w roladę i związanego
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 450 ml wywaru wołowego
  • sól i pieprz
  • Yorkshire pudding
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml chudego mleka
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • Pieczone warzywa
  • 1½ kg ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 700 g młodego pasternaku, przekrojonego wzdłuż na połówki
  • 700 g małych marchewek, przekrojonych wzdłuż na połówki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 700 g różyczek brokułów

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zważyć mięso i policzyć czas pieczenia.
  2. Ułożyć mięso na ruszcie brytfanny, tłuszczem do góry. Posypać pieprzem i posmarować 3 łyżeczkami musztardy. Piec mięso przez wyliczony czas, polewając od czasu do czasu tłuszczem z brytfanny.
  3. Przygotować yorkshire pudding. Wymieszać w misce mąkę i szczyptę soli. Zrobić zagłębienie na środku i wbić jajko. Dodać nieco mleka i wyrobić, stopniowo dodając mąkę. Dodać resztę mleka oraz 4 łyżki wody i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić.
  4. Przygotować warzywa. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 5 minut. Starannie odlać, przykryć i mocno potrząsnąć rondlem, by nieco stłuc powierzchnię ziemniaków (dzięki temu będą chrupkie).
  5. Włożyć pasternak i marchewkę do innego, dużego rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty, a następnie odlać.
  6. Godzinę przed końcem pieczenia mięsa wlać 2 łyżki oleju do teflonowej brytfanny oraz łyżkę do drugiej teflonowej brytfanny. Rozgrzać obie na palnikach, wrzucić ziemniaki do jednej brytfanny, a pasternak i marchewkę do drugiej. Obtoczyć każdy kawałek w oleju i szybko wstawić obie brytfanny do piekarnika (w piekarniku gazowym należy umieścić ziemniaki nad mięsem, a warzywa pod nim). Po 30 minutach przewrócić ziemniaki i warzywa na drugą stronę, by przyrumieniły się równomiernie.
  7. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjąć je z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 220°C. Przełożyć je na podgrzany talerz, przykryć folią i ustawić w ciepłym miejscu. Nasmarować olejem 12 teflonowych foremek i wstawić je na górną kratkę piekarnika na 2–3 minuty (ziemniaki należy wtedy przestawić niżej). Wymieszać ciasto, wlać do foremek i piec 15 minut, aż pudding urośnie i się przyrumieni.
  8. Gotować brokuły na parze około 10 minut, aż zrobią się miękkie, a następnie przyrządzić sos. Zlać bardzo powoli tłuszcz z brytfanny tak, żeby sos pozostał wewnątrz. Ustawić brytfannę na ogniu i wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, mieszając i zeskrobując to, co przywarło do dna brytfanny, a następnie podgrzewać na małym ogniu, aż sos wyparuje i jego objętość nieco się zmniejszy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać resztę musztardy i wymieszać.
  9. Przełożyć mięso na podgrzany półmisek. Obłożyć pieczonymi warzywami i porcjami yorkshire pudding. Ułożyć brokuły na podgrzanym talerzu. Dodać do sosu soki, które wyciekły z mięsa na talerz i wymieszać, a następnie usunąć tłuszcz z powierzchni. Wlać sos do sosjerki i podawać natychmiast.

Inne propozycje

• Można podać to danie na sposób typowo brytyjski, z musztardą, im bardziej pikantną, tym lepiej lub z sosem chrzanowym. * • Zamiast antrykotu można upiec zrazówkę. Jest ona chudsza i tańsza niż antrykot, choć nie tak delikatna i smaczna. * • Polecamy do pieczeni fasolkę szparagową i drobno poszatkowaną kapustę włoską.

Zalety

• Danie to jest doskonałym przykładem zdrowego zrównoważonego posiłku. Umiarkowane porcje białka (z mięsa) jemy z mnóstwem skrobi i świeżych warzyw. Tłuszczu zawiera bardzo niewiele.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, potas, cynk * ✓✓ żelazo, selen * ✓ wapń

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie