Niedzielna pieczeń wołowa

    Niedzielna pieczeń wołowa

    3polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Soczysta pieczeń wołowa, chrupkie, pieczone ziemniaki i warzywa korzeniowe oraz lekki jak piórko yorkshire pudding tworzą jedną z najbardziej popularnych świątecznych potraw brytyjskich. Spróbujmy jej i my.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1½ kg antrykotu wołowego bez kości, okrojonego z tłuszczu, zwiniętego w roladę i związanego
    • 4 łyżeczki musztardy
    • 450 ml wywaru wołowego
    • sól i pieprz
    • Yorkshire pudding
    • 50 g mąki
    • 1 jajko
    • 100 ml chudego mleka
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • Pieczone warzywa
    • 1½ kg ziemniaków, obranych i pokrojonych
    • 700 g młodego pasternaku, przekrojonego wzdłuż na połówki
    • 700 g małych marchewek, przekrojonych wzdłuż na połówki
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 700 g różyczek brokułów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zważyć mięso i policzyć czas pieczenia.
    2. Ułożyć mięso na ruszcie brytfanny, tłuszczem do góry. Posypać pieprzem i posmarować 3 łyżeczkami musztardy. Piec mięso przez wyliczony czas, polewając od czasu do czasu tłuszczem z brytfanny.
    3. Przygotować yorkshire pudding. Wymieszać w misce mąkę i szczyptę soli. Zrobić zagłębienie na środku i wbić jajko. Dodać nieco mleka i wyrobić, stopniowo dodając mąkę. Dodać resztę mleka oraz 4 łyżki wody i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić.
    4. Przygotować warzywa. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 5 minut. Starannie odlać, przykryć i mocno potrząsnąć rondlem, by nieco stłuc powierzchnię ziemniaków (dzięki temu będą chrupkie).
    5. Włożyć pasternak i marchewkę do innego, dużego rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty, a następnie odlać.
    6. Godzinę przed końcem pieczenia mięsa wlać 2 łyżki oleju do teflonowej brytfanny oraz łyżkę do drugiej teflonowej brytfanny. Rozgrzać obie na palnikach, wrzucić ziemniaki do jednej brytfanny, a pasternak i marchewkę do drugiej. Obtoczyć każdy kawałek w oleju i szybko wstawić obie brytfanny do piekarnika (w piekarniku gazowym należy umieścić ziemniaki nad mięsem, a warzywa pod nim). Po 30 minutach przewrócić ziemniaki i warzywa na drugą stronę, by przyrumieniły się równomiernie.
    7. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjąć je z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 220°C. Przełożyć je na podgrzany talerz, przykryć folią i ustawić w ciepłym miejscu. Nasmarować olejem 12 teflonowych foremek i wstawić je na górną kratkę piekarnika na 2–3 minuty (ziemniaki należy wtedy przestawić niżej). Wymieszać ciasto, wlać do foremek i piec 15 minut, aż pudding urośnie i się przyrumieni.
    8. Gotować brokuły na parze około 10 minut, aż zrobią się miękkie, a następnie przyrządzić sos. Zlać bardzo powoli tłuszcz z brytfanny tak, żeby sos pozostał wewnątrz. Ustawić brytfannę na ogniu i wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, mieszając i zeskrobując to, co przywarło do dna brytfanny, a następnie podgrzewać na małym ogniu, aż sos wyparuje i jego objętość nieco się zmniejszy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodać resztę musztardy i wymieszać.
    9. Przełożyć mięso na podgrzany półmisek. Obłożyć pieczonymi warzywami i porcjami yorkshire pudding. Ułożyć brokuły na podgrzanym talerzu. Dodać do sosu soki, które wyciekły z mięsa na talerz i wymieszać, a następnie usunąć tłuszcz z powierzchni. Wlać sos do sosjerki i podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Można podać to danie na sposób typowo brytyjski, z musztardą, im bardziej pikantną, tym lepiej lub z sosem chrzanowym. * • Zamiast antrykotu można upiec zrazówkę. Jest ona chudsza i tańsza niż antrykot, choć nie tak delikatna i smaczna. * • Polecamy do pieczeni fasolkę szparagową i drobno poszatkowaną kapustę włoską.

    Zalety

    • Danie to jest doskonałym przykładem zdrowego zrównoważonego posiłku. Umiarkowane porcje białka (z mięsa) jemy z mnóstwem skrobi i świeżych warzyw. Tłuszczu zawiera bardzo niewiele.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, potas, cynk * ✓✓ żelazo, selen * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    jottatron
    autor:
    0

    Niestety po 1. punkcie straciłem zainteresowanie: .."Zważyć mięso i policzyć czas pieczenia".. na palcach mam sobie policzyć? - 11 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis