Nektarynki z owsianą posypką

    Nektarynki z owsianą posypką

    Zapisz do ulubionych
    18min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Uduszone nektarynki posypane złocistą kruszonką z płatków owsianych to przepyszny deser, który przyrządza się błyskawicznie. Podawać z lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g płatków owsianych
    • 2 łyżki brązowego cukru muscovado
    • 50 g masła
    • 4 dojrzałe nektarynki, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 6min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Wymieszać w misce płatki owsiane z brązowym cukrem. Rozgrzać na średnim ogniu masło na dużej patelni. Wrzucić płatki owsiane, dobrze wymieszać i rozprowadzić je równomiernie po całej patelni. Smażyć przez 3 minuty.
    2. W czasie gdy smażą się płatki owsiane, włożyć nektarynki do rondla i dodać cukier. Wlać łyżkę wody i dusić przez 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż owoce puszczą nieco soku, który nabierze gęstej, lepkiej konsystencji i będzie skwierczeć w rondlu. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić.
    3. Zwiększyć ogień pod płatkami i smażyć jeszcze przez 5–6 minut, cały czas mieszając je i przewracając na drugą stronę, aż przyrumienią się. Zmniejszyć ogień, jeśli rumienią się zbyt szybko, lub zwiększyć, jeśli nie rumienią się w ogóle.
    4. Nałożyć na półmisek równą warstwę plasterków nektarynek. Przykryć warstwą płatków i przycisnąć je lekko grzbietem łyżki. Podawać deser natychmiast lub poczekać, aż przestygnie.

    Możesz też użyć

    • Zamiast nektarynek – 500 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki, uduszonych do miękkości z 4 łyżkami cukru i łyżką wody. • Nektarynki można też zastąpić 6 łodygami rabarbaru, pokrojonymi na kawałki długości 2 cm oraz duszonymi 5 minut z 4 łyżkami cukru i łyżką wody.

    …jak kupować

    Do tego przepisu doskonale nadają się zarówno grubo zmielone płatki owsiane, jak i wymieszane w równych proporcjach z drobno zmielonymi.

    Brown betty

    Pominąć płatki owsiane. Okroić skórkę z małego bochenka białego chleba. Miękisz rozdrobnić w mikserze lub robotem ręcznym, dodając 3 łyżki drobnego białego cukru zamiast brązowego. Roztopić 80 g masła i usmażyć na nim okruszki, aż się przyrumienią. W punkcie 2. przygotować 8 nektarynek. Nałożyć połowę do naczynia żaroodpornego i dodać połowę okruchów. Nałożyć jeszcze jedną warstwę owoców i chleba, ubijając grzbietem łyżki. Odstawić na 10 minut przed podaniem. Przepis na 4–6 porcji.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis