Nasi goreng z wieprzowiny

    Nasi goreng z wieprzowiny

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie kuchni indonezyjskiej przyrządzane ze smażonej metodą stir-fry wieprzowiny, ryżu, warzyw, krewetek i paseczków omletu doskonale nadaje się na kolację, podane z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1½ l wywaru drobiowego
    • 450 g długoziarnistego ryżu
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 3 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
    • 2 chude steki z szynki wieprzowej bez kości, okrojone z tłuszczu i pokrojone w kostkę, (łącznie ok. 340 g)
    • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • 150 g mrożonego groszku
    • 3 łyżki keczupu
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 4 cebulki dymki, pokrojone
    • 100 g gotowanych krewetek, obranych
    • Omlet
    • 1 duże jajko
    • odrobina sosu sojowego
    • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Doprowadzić wywar do wrzenia w dużym rondlu, dodać ryż i gotować 10–12 minut, aż trochę zmięknie i wchłonie większość płynu. Zdjąć rondel z ognia, przykryć i odstawić.
    2. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie. Wlać olej i rozprowadzić po całej powierzchni. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć metodą stir-fry 5 minut, aż cebula się zeszkli.
    3. Wrzucić wieprzowinę do woka i smażyć metodą stir-fry 3 minuty. Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty. Wsypać chili w proszku i kurkumę. Smażyć jeszcze 1–2 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodać groszek, keczup i sos sojowy.
    4. Stopniowo dodawać do woka ugotowany ryż, mieszając, żeby połączyć i rozgrzać składniki. Dodać cebulkę dymkę i krewetki. Zdjąć z ognia i ustawić w cieple.
    5. Przygotować omlet. W małej misce ubić jajko z sosem sojowym i łyżką wody. Rozgrzać olej na patelni o średnicy około 18 cm, wlać jajko i smażyć, aż się lekko zetnie. Przełożyć na deskę, zwinąć w rulon i pokroić w plasterki.
    6. Wyłożyć mięso i ryż z dodatkami na podgrzane talerze. Ułożyć na wierzchu paseczki omletu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Aby przygotować nasi goreng z wołowiną, należy użyć pokrojonego w paseczki chudego rumsztyku okrojonego z tłuszczu. W punkcie 2 przepisu usmażyć metodą stir-fry dużą czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz świeżą czerwoną papryczkę chili pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w plasterki – wraz z cebulą i czosnkiem (pominąć marchewkę). W punkcie 3 przepisu wraz z groszkiem, keczupem i sosem sojowym dodać łyżeczkę pasty z anchois. Krewetki zastąpić 4 drobno poszatkowanymi liśćmi kapusty.

    Zalety

    • Jest to bardzo chude danie – 60% jego kalorii pochodzi z węglowodanów, głównie z ryżu. Węglowodany złożone, czyli skrobia, są najlepszym źródłem energii, ponieważ rozkładają się bardzo powoli, zapewniając organizmowi stały jej dopływ. * • Zarówno krewetki, jak i wieprzowina zawierają selen, bardzo ważny mikroelement, którego organizm potrzebuje w bardzo niewielkich ilościach. Selen chroni układ sercowo-naczyniowy.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, E, niacyna * ✓✓ B2, C, kwas foliowy, selen, cynk * ✓ żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis