Cieniutkie naleśniki nadziane pysznym farszem to wspaniałe danie główne. Naleśniki, nadzienie i sos pomidorowy można przyrządzić zawczasu, ale upiec tuż przed podaniem. Świetnym dodatkiem, a jednocześnie dodatkowym źródłem skrobi, jest chleb wieloziarnisty lub młode ziemniaki.
✓✓✓ B12, C, wapń * ✓✓ B2, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓ A, B1, B6, miedź, żelazo, potas
• Sery camembert i brie są do siebie dość podobne – oba mają pokrytą meszkiem białą skórkę i są miękkie. Oba zaliczamy do grupy serów dojrzewających powierzchniowo. Ten pierwszy jest jednak mniejszy i często ma mniej tłuszczu. * • Brokuły zawierają wiele zwalczających różne choroby fitosubstancji, w tym indole, które chronią przed rakiem piersi. Hamują one działanie estrogenu, który inicjuje rozrost guza.
• Ciasto na naleśniki można też przyrządzić w robocie kuchennym. * • Warto przyrządzić podwójną ilość ciasta, usmażyć 16 naleśników i połowę zamrozić W temperaturze pokojowej rozmrażają się około 2 godzin. * • Naleśniki z serem camembert i ratatują. Przyrządzić pieczoną ratatuję (zob. punkt 1. przepisu na s. 120), wymieszać z camembertem i nadziać naleśniki. Dokończyć jak w głównym przepisie. * • Naleśniki z szynką parmeńską i brokułami. Ugotować brokuły jak w głównym przepisie, wymieszać z 100 g twarogu. Okroić 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej (ok. 50 g) z widocznego tłuszczu, przekroić na połówki. Ułożyć każdy z nich na naleśniku, dodać nadzienie brokułowe i zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Odlać z 300 ml chudego mleka odrobinę i rozrobić w niej 1½ łyżki mąki kukurydzianej. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia. Wlać do rozrobionej mąki i wymieszać. Przelać wszystko z powrotem do rondla i gotować na maleńkim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty. Dodać łyżeczkę musztardy dijon oraz sól i pieprz. Polać naleśniki sosem i posypać 55 g startego sera gouda. Zapiec jak w głównym przepisie.
Nie jadłam jeszcze naleśników z brokułami i jestem zachwycona! Świetne połączenie z serem i ciastem naleśnikowym ♥ do ciasta dodatkowo dolałam wody mineralnej, bo moja ulubiona zielona Piwniczanka towarzyszy mi zawsze przy robieniu naleśników i nigdy mnie jeszcze nie zawiodła dodaje ciastu wspaniałej puszystości i jeszcze bardziej podkreśla smak - 31 sie 2017