Naleśniki z brokułami i camembertem

    Naleśniki z brokułami i camembertem

    35polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 11 osób

    Cieniutkie naleśniki nadziane pysznym farszem to wspaniałe danie główne. Naleśniki, nadzienie i sos pomidorowy można przyrządzić zawczasu, ale upiec tuż przed podaniem. Świetnym dodatkiem, a jednocześnie dodatkowym źródłem skrobi, jest chleb wieloziarnisty lub młode ziemniaki.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 naleśników

    • 115 g mąki
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 250 g chudego mleka
    • 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • 15 g parmezanu, świeżo startego
    • natka pietruszki, do przybrania
    • Sos pomidorowy
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • szczypta cukru
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • Nadzienie serowo-brokułowe
    • 250 g różyczek brokułów
    • 150 g sera camembert, pokrojonego w kostkę
    • 4 łyżki serka wiejskiego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Przygotować naleśniki. Przesiać mąkę do miski, wbić jajka i dodać szczyptę soli. Stopniowo dodawać mleko i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
    2. Posmarować patelnię teflonową o średnicy 18 cm odrobiną oleju i rozgrzać. Wlać około ⅛ ciasta i poruszając patelnią, rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. Smażyć 45 sekund, aż naleśnik się zetnie i przyrumieni lekko od spodu. Podważyć jego krawędź łopatką, ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund. Zsunąć na talerz.
    3. Z reszty ciasta usmażyć jeszcze siedem naleśników, w razie potrzeby smarując patelnię odrobiną oleju. Kłaść kolejne naleśniki na talerzu, przekładając je pergaminem.
    4. Przygotować sos pomidorowy. Wrzucić do rondla cebulę, czosnek oraz pomidory wraz z sokiem. Dodać cukier oraz sól i pieprz. Dusić na małym ogniu 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje.
    5. Przyrządzić nadzienie. Wrzucić różyczki brokułów do wrzątku i gotować 4–5 minut, aż zmiękną, starannie odlać. Przełożyć do miski, dodać ser camembert, serek wiejski oraz sól i pieprz. Delikatnie wymieszać.
    6. Kiedy sos pomidorowy będzie już gotowy, zdjąć rondel z ognia i utrzeć mikserem ręcznym. Można też odstawić na 1–2 minuty, by trochę przestygł, a następnie wlać do miksera i zmiksować. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
    7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Rozdzielić nadzienie między naleśniki, zrolować je i ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Polać równomiernie sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 25 minut, aż sos zawrze, a naleśniki się przyrumienią. Udekorować natką pietruszki i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, C, wapń * ✓✓ B2, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓ A, B1, B6, miedź, żelazo, potas

    Zalety

    • Sery camembert i brie są do siebie dość podobne – oba mają pokrytą meszkiem białą skórkę i są miękkie. Oba zaliczamy do grupy serów dojrzewających powierzchniowo. Ten pierwszy jest jednak mniejszy i często ma mniej tłuszczu. * • Brokuły zawierają wiele zwalczających różne choroby fitosubstancji, w tym indole, które chronią przed rakiem piersi. Hamują one działanie estrogenu, który inicjuje rozrost guza.

    Inne propozycje

    • Ciasto na naleśniki można też przyrządzić w robocie kuchennym. * • Warto przyrządzić podwójną ilość ciasta, usmażyć 16 naleśników i połowę zamrozić W temperaturze pokojowej rozmrażają się około 2 godzin. * • Naleśniki z serem camembert i ratatują. Przyrządzić pieczoną ratatuję (zob. punkt 1. przepisu na s. 120), wymieszać z camembertem i nadziać naleśniki. Dokończyć jak w głównym przepisie. * • Naleśniki z szynką parmeńską i brokułami. Ugotować brokuły jak w głównym przepisie, wymieszać z 100 g twarogu. Okroić 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej (ok. 50 g) z widocznego tłuszczu, przekroić na połówki. Ułożyć każdy z nich na naleśniku, dodać nadzienie brokułowe i zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Odlać z 300 ml chudego mleka odrobinę i rozrobić w niej 1½ łyżki mąki kukurydzianej. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia. Wlać do rozrobionej mąki i wymieszać. Przelać wszystko z powrotem do rondla i gotować na maleńkim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty. Dodać łyżeczkę musztardy dijon oraz sól i pieprz. Polać naleśniki sosem i posypać 55 g startego sera gouda. Zapiec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 25 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis