Nadziewany tort makowy

    Nadziewany tort makowy

    6polubień
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Torty makowe robi się zwykle w ten sposób, że warstwy ciasta złożonego głównie z maku przekłada się kremem. Tym razem warstwy kruchego ciasta przełożymy makowym nadzieniem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica (Ø 28 cm)

    • Ciasto
    • 1 cytryna
    • 1 jajko
    • 90 g masła
    • 50 g cukru
    • 150 g mąki i trochę do wyrabiania
    • masło do nasmarowania formy
    • Na nadzienie i polewę
    • 180 g maku
    • 1 jajko
    • 125 g cukru
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 65 g sułtanek
    • 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 30 g mielonych migdałów
    • 1 torebka polewy cytrynowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Dokładnie umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć skórkę i zagnieść z jajkiem, masłem, cukrem, mąką oraz 1–2 łyżkami wody na gładkie ciasto. Rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką. Tortownicą odgnieść na cieście 3 koła i wyciąć je.
    2. Zemleć mak. Zmieszać go z jajkiem i cukrem. Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do maku wraz z sułtankami, kandyzowaną skórką cytrynową i migdałami.
    3. Natrzeć tortownicę tłuszczem. Ułożyć na dnie pierwsze koło z ciasta. Rozłożyć na nim połowę nadzienia makowego, wyrównać powierzchnię i położyć na niej drugie koło. Resztę nadzienia rozłożyć na wierzchu, wyrównać i nakryć trzecim kołem z ciasta.
    4. Piec tort około godziny, a następnie wyjąć i ostudzić. Roztopić polewę w rondelku, zanurzonym w większym naczyniu z gorącą wodą. Wylać na wierzch tortu. Przed pokrojeniem tort ochłodzić, żeby polewa całkowicie stwardniała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis