Nadziewane pieczarki z grillowaną polentą

    Nadziewane pieczarki z grillowaną polentą

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Czasami zależy nam, żeby zrobić wrażenie na gościach zaproszonych na lunch. Podajmy im to danie, które jest wykwintne, chociaż przyrządza się je wyjątkowo szybko.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże płaskie pieczarki
    • 2½ łyżki oliwy z oliwek
    • 75 g orzechów włoskich, pokruszonych
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g łagodnego koziego sera
    • 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
    • 8 plastrów gotowej polenty o grubości 2 cm każdy (razem ok. 500 g)
    • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill i wyłożyć blachę folią aluminiową. Wytrzeć starannie grzyby i odłamać nóżki (wykorzystać je do innego dania lub dodać do wywaru). Posmarować kapelusze od spodu łyżką oliwy z oliwek. Doprawić solą oraz pieprzem. Ułożyć blaszkami do góry i piec przez 6 minut, następnie odwrócić, posmarować ½ łyżeczki oliwy i piec przez jeszcze 5 minut.
    2. W międzyczasie ułożyć orzechy włoskie na kawałku folii i piec przez 2 minuty, aż się przyrumienią (uważać, żeby się nie przypaliły). Wymieszać z kozim serem i łyżką estragonu.
    3. Lekko posmarować plastry polenty z obu stron resztą oliwy. Ułożyć na ruszcie i piec przez 5 minut, aż się lekko przyrumienią. Nałożyć farsz do pieczarek. Przewrócić plasterki polenty na drugą stronę. Piec przez 3 minuty, aż farsz i polenta ładnie się przyrumienią.
    4. Utrzeć olej z orzechów włoskich z octem. Dodać resztę estragonu i wymieszać. Nałożyć na podgrzane talerze po pieczarce i 2 plasterki opieczonej polenty. Skropić polentę dressingiem estragonowym.

    rada

    Danie można przyrządzić na grillu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis