Nadziewane muszle makaronowe

    Nadziewane muszle makaronowe

    16polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 10 osób

    Kremowy sos z cukinii, sera ricotta i orzechów, podany do muszli nadziewanych szpinakiem i ziołami, to nawiązanie do klasycznego włoskiego przepisu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g szpinaku
    • 3 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
    • 500 ml wywaru warzywnego
    • 250 g sera ricotta
    • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 85 g świeżo startego parmezanu
    • 3 łyżki posiekanej świeżej trybuli lub majeranku
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub 3 małe szalotki, drobno posiekane
    • 3 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
    • 1 jajko, ubite
    • 12 dużych muszli makaronowych
    • 55 g startego sera edamskiego
    • 2 łyżki świeżych listków bazylii, drobno posiekanych lub całych, jeśli są małe
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Starannie opłukać szpinak i włożyć do dużego rondla. Przykryć i parzyć 3 minuty, często potrząsając rondlem. Kiedy listki się skurczą i zmiękną, wyłożyć na durszlak i odstawić, by szpinak ostygł.
    2. Wrzucić do rondla cukinię i połowę czosnku. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu około 3 minut, aż cukinia nieco zmięknie.
    3. Przelać do malaksera i zmiksować na gładko, dodając połowę sera ricotta, orzechy włoskie, 2 łyżki parmezanu oraz sól i pieprz. Powstały w ten sposób sos powinien mieć konsystencję nieco rzadszą niż gęsta śmietana lub sos do makaronu.
    4. Kiedy szpinak ostygnie na tyle, że już nie parzy dłoni, wycisnąć z niego rękami resztki wody i grubo posiekać. Wymieszać z trybulą (lub majerankiem), szczypiorkiem (bądź szalotkami), bazylią, resztą czosnku i sera ricotta oraz jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Łyżeczką nałożyć farsz szpinakowy do muszli. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
    6. Polać muszle sosem i posypać resztą parmezanu. Przykryć szczelnie naczynię folią aluminiową i piec 30 minut.
    7. Po wyjęciu z piekarnika posypać muszle serem edamskim i bazylią. Przed podaniem odstawić na 5 minut, bez przykrycia, aż ser się roztopi.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, wapń * ✓ ✓ B1, B2, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, miedź, potas * ✓ B6, żelazo, selen

    Inne propozycje

    • Szpinak i zioła można zastąpić całkowicie lub częściowo różnymi zielonymi warzywami. Warto spróbować liści botwinki, ogórecznika, ewentualnie listków mniszka lekarskiego. Nie zaszkodzi też poeksperymentować z kombinacjami różnych ziół z własnego ogródka i innych warzyw, kupionych na targu. Każde takie nadzienie będzie nieocenionym źródłem witamin.

    Zalety

    • Orzechy włoskie są dobrym źródłem wielonienasyconych tłuszczów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niektóre badania dowodzą, że spożywanie ich codziennie w niewielkich ilościach, w połączeniu z dietą niskotłuszczowa, obniża poziom cholesterolu. Orzechy włoskie dostarczają również organizmowi znacznych dawek witaminy E i niektórych witamin z grupy B, a także potasu i białka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 28 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis