Sposób przygotowania
Przygotowanie: 45min. ›
Gotowanie: 30min. ›
Gotowe w: 1godz.15min.
- Starannie opłukać szpinak i włożyć do dużego rondla. Przykryć i parzyć 3 minuty, często potrząsając rondlem. Kiedy listki się skurczą i zmiękną, wyłożyć na durszlak i odstawić, by szpinak ostygł.
- Wrzucić do rondla cukinię i połowę czosnku. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu około 3 minut, aż cukinia nieco zmięknie.
- Przelać do malaksera i zmiksować na gładko, dodając połowę sera ricotta, orzechy włoskie, 2 łyżki parmezanu oraz sól i pieprz. Powstały w ten sposób sos powinien mieć konsystencję nieco rzadszą niż gęsta śmietana lub sos do makaronu.
- Kiedy szpinak ostygnie na tyle, że już nie parzy dłoni, wycisnąć z niego rękami resztki wody i grubo posiekać. Wymieszać z trybulą (lub majerankiem), szczypiorkiem (bądź szalotkami), bazylią, resztą czosnku i sera ricotta oraz jajkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzać piekarnik do 190°C. Łyżeczką nałożyć farsz szpinakowy do muszli. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
- Polać muszle sosem i posypać resztą parmezanu. Przykryć szczelnie naczynię folią aluminiową i piec 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać muszle serem edamskim i bazylią. Przed podaniem odstawić na 5 minut, bez przykrycia, aż ser się roztopi.
Idealnie ugotowany makaron?
Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"
1 porcja zawiera
✓ ✓✓ A, wapń * ✓ ✓ B1, B2, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, miedź, potas * ✓ B6, żelazo, selen
Inne propozycje
• Szpinak i zioła można zastąpić całkowicie lub częściowo różnymi zielonymi warzywami. Warto spróbować liści botwinki, ogórecznika, ewentualnie listków mniszka lekarskiego. Nie zaszkodzi też poeksperymentować z kombinacjami różnych ziół z własnego ogródka i innych warzyw, kupionych na targu. Każde takie nadzienie będzie nieocenionym źródłem witamin.
Zalety
• Orzechy włoskie są dobrym źródłem wielonienasyconych tłuszczów i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niektóre badania dowodzą, że spożywanie ich codziennie w niewielkich ilościach, w połączeniu z dietą niskotłuszczowa, obniża poziom cholesterolu. Orzechy włoskie dostarczają również organizmowi znacznych dawek witaminy E i niektórych witamin z grupy B, a także potasu i białka.