Nadziewana pikantna rolada z chleba pszennego

    Nadziewana pikantna rolada z chleba pszennego

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Nadzienie przyrządzone z papryki i sera zapiekamy w chlebie. Nadaje ono pieczywu niezrównany smak. Taki chlebek to znakomity prowiant na piknik. Kto chce, może też dodać do nadzienia szynkę parmeńską.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 42 g drożdży
    • 30 g miękkiego masła
    • Nadzienie
    • 2 czerwone lub żółte papryki
    • 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
    • 1 mała czerwona cebula
    • 3 łyżki tartego parmezanu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • olej do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. W dużej misce wymieszać oba gatunki mąki z solą, cukrem i nasionami kopru włoskiego. Podgrzać mleko do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do miski, dodać masło i zmiksować na lepkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
    2. Zagniatać energicznie rękami przez 10 minut na cienko posypanym mąką blacie kuchennym, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić godzinę, aż podwoi objętość.
    3. Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Przekroić papryki na pół, oczyścić. Połówki papryki położyć grzbietami do góry na arkuszu folii aluminiowej i piec, aż skórka sczernieje i pokażą się bąble.
    4. Połówki papryki przełożyć do grubej torebki foliowej, zamknąć i zostawić do wystygnięcia. Wyjąć paprykę, obrać ze skórki i pokroić w długie paski. Wyjąć suszone pomidory z oleju, odłożyć, żeby odciekły, i drobno posiekać. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki.
    5. Zagnieść ciasto na blacie posypanym mąką. Rozwałkować je na prostokąt 20 x 33 cm i nałożyć równomiernie na wierzch posiekane pomidory z oleju, zostawiając wolny brzeg szerokości 1 cm. Rozłożyć na pomidorach paski papryki i plasterki cebuli, całość posypać 2 łyżkami parmezanu.
    6. Keksówkę natłuścić. Zwinąć ciasto w roladę od węższego brzegu, końce rolady skleić. Włożyć do formy tak, by brzeg ciasta znalazł się na spodzie. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    7. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Kilka razy nadkroić ukośnie wierzch rolady. Posmarować oliwą i posypać resztą parmezanu. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20–25 minut, aż skórka stanie się złotobrązowa.
    8. Wyjąć formę z piekarnika, a roladę z formy i opukać ją od spodu: jeśli brzmi pusto, to znaczy, że jest dobrze upieczona. Położyć na drucianej podstawce i ostudzić.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Chleb karczochowo-kaparowy

    Ciasto przyprawić 1 łyżeczką suszonego oregano zamiast ziarnami kopru włoskiego. Rozwałkowany prostokątny placek na roladę posmarować 2 łyżkami pesto i posypać 5 posiekanymi karczochami z zalewy olejowej oraz 2 łyżeczkami małych kaparów. Ciasto zrolować, włożyć do formy i upiec jak w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis