Musujący deser brzoskwiniowy

    Musujący deser brzoskwiniowy

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto pyszny deser, który możemy szybko przygotować latem. Wystarczy dodać do kawałków soczystej brzoskwini sorbet malinowy, zalać mocno schłodzonym winem musującym (najlepiej nadaje się do tego prawdziwy szampan) i posypać posiekanymi prażonymi migdałami. Warto wcześniej schłodzić kieliszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 dojrzałe brzoskwinie
    • 4 kulki sorbetu malinowego o łącznej wadze około 250 g
    • 8 łyżek białego wina musującego, dobrze schłodzonego
    • 4 łyżki posiekanych, prażonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Opłukać brzoskwinie i wytrzeć do sucha ręcznikiem kuchennym. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Pokroić miąższ w kostkę i rozłożyć do 4 kieliszków lub pucharków.
    2. Opłukać łyżkę do lodów gorącą wodą i nabrać kulki lodów. Włożyć po jednej do każdego naczynia.
    3. Wlać do pucharków po 2 łyżki wina musującego i posypać deser prażonymi migdałami. Podawać od razu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ E * ✓ B2, miedź

    Zalety

    • Brzoskwinie są doskonałym źródłem witaminy C (średnia brzoskwinia dostarcza około 3/4 zalecanej dziennej dawki tej witaminy). Zawierają też błonnik i są niskokaloryczne. * • Sorbet może być dość kaloryczny ze względu na zawartość cukru, ale zawiera mniej tłuszczu niż lody.

    Inne propozycje

    • Jeśli brzoskwiń akurat nie można kupić, możemy je zastąpić dojrzałymi nektarynkami. * • Gdy dojrzewają inne miękkie owoce, można przygotować z nich podobny deser. Do miseczek trzeba wówczas włożyć np. 300 g truskawek, pokrojonych na połówki lub mieszanki malin i czarnych jagód. Sorbet malinowy można zastąpić sorbetem z owoców leśnych, mrożonym jogurtem waniliowym lub jogurtem o smaku owoców leśnych. * • Migdały można zastąpić 4 łyżkami posiekanych prażonych orzechów laskowych. * • Zamiast wina musującego można użyć wina deserowego. * • Deser bezalkoholowy otrzymamy, jeśli zastąpimy wino 1 łyżką nierozcieńczonego syropu z dzikiego bzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis