Chleb paska

    Chleb paska

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 44 osoby

    Ten tradycyjny polski chleb na jajkach jest wspaniale lekki o słodkim smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 15 g aktywnych suchych drożdży
    • 120 ml (1/2 szkl.) ciepłej wody (45°C)
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 700 ml (3 szkl.) ciepłego mleka
    • 500 g (4 szkl.) mąki
    • 6 jajek, ubitych
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 220 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
    • 1,5 kg mąki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka wody
    • 2 łyżki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Aby sprawdzić, czy drożdże są aktywne należy w dużej misce zanurzyć je w 1/2 szklance ciepłej wody i sprawdzić czy się lekko spienią.
    2. W międzyczasie rozpuścić 1/2 szklanki cukru w ciepłym mleku. Ostudzić do letniej temperatury. Po wystygnięciu dodać mieszankę z mleka oraz 4 szklanki mąki do mieszaniny z drożdży. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i umieścić w ciemnym, ciepłym miejscu, aż ciasto będzie bulgotać i powiększy się dwukrotnie, około 2 godziny.
    3. Dodać ubite jajka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, sól i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Rozpocząć dodawanie pozostałej mąki, stopniowo po szklance, tworząc bardzo miękkie ciasto.
    4. Zagnieść ciasto na posypanej mąką powierzchni, aż będzie miękkie i elastyczne, około 10 minut. Włożyć ciasto do wysmarowanej miski, obrócić, żeby natłuścić po obu stronach. Zostawić, żeby urosło w ciepłym miejscu, aż powiększy się dwukrotnie, około 2 godziny. Zagnieść ciasto na dno miski i pozwolić, aby ponownie urosło przez 30 minut.
    5. Podzielić ciasto na trzy części. Uformować w lekko zaokrąglone bochenki i umieścić na wysmarowanej blaszce. Zostawić, żeby powiększyło się dwukrotnie, ok. 45 minut do godziny. Utrzeć 1 jajko z 1 łyżką wody i posmarować bochenki.
    6. Piec w temperaturze 175°C przez 45 do 50 minut lub do momentu, kiedy bochenki będą gotowe. Po wyciągnięciu z piekarnika posmarować roztopionym masłem, żeby uzyskać miękką skórkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis