Musaka na środek tygodnia

    Musaka na środek tygodnia

    2polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto grecka musaka przyrządzana z siekanych bakłażanów, a nie z plasterków bakłażanów smażonych na oliwie. Dodaje się do nich ugotowane ziemniaki oraz tradycyjny sos z jajek oraz sera i zapieka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, posiekane
    • 500 g chudej mielonej jagnięciny
    • 2 bakłażany, posiekane
    • ¼ łyżeczki cynamonu
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 100 ml wywaru jagnięcego lub warzywnego (z kostki)
    • ½ łyżeczki mieszanki suszonych ziół
    • Sos
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 225 ml mleka
    • 1 jajko, roztrzepane
    • ½ łyżeczki gorczycy w proszku
    • 75 g sera cheddar, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ugotować ziemniaki. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej o grubym dnie. Wrzucić cebulę i mięso. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie, a mięso będzie przyrumienione.
    2. Wrzucić bakłażany i wymieszać. Smażyć jeszcze przez 3 minuty na dużym ogniu.
    3. Dodać cynamon oraz sól i pieprz. Wrzucić posiekane pomidory i zioła, wlać wywar. Wymieszać, przykryć i dusić przez 15 minut na małym ogniu, aż składniki będą ugotowane i miękkie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    4. W czasie gdy dusi się mięso z warzywami, wsypać mąkę ziemniaczaną do małego rondla i dodać 2 łyżki mleka. Wymieszać starannie drewnianą łyżką, potem dolać resztę mleka. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotować przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić, mieszając, aż sos nieco ostygnie. Dodać jajko, starannie wymieszać, dodać sól, pieprz i gorczycę.
    5. Nałożyć mięso z bakłażanami do płytkiego naczynia żaroodpornego, wyrównać i ułożyć warstwę ziemniaków. Polać sosem i posypać tartym serem. Wstawić na górny poziom piekarnika. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis