Mus z suszonych owoców

    Suszone śliwki i brzoskwinie mają skoncentrowany, intensywny smak oraz naturalną słodycz, a jeśli dodamy do nich trochę brzoskwiniowej nalewki lub brandy, powstanie wyjątkowy deser. Będzie on szczególną atrakcją zimą, kiedy świeże, miękkie owoce są niedostępne. Zawiera też mało tłuszczu.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g suszonych brzoskwiń
    • 150 g suszonych śliwek bez pestek
    • 2 łyżki brzoskwiniowej nalewki lub brandy
    • 200 ml soku pomarańczowego
    • 150 ml śmietanki kremówki
    • 150 g chudego jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić 30 g suszonych brzoskwiń i 30 g suszonych śliwek w drobną kostkę. Włożyć do miski, zalać nalewką lub brandy i odstawić.
    2. Włożyć pozostałe brzoskwinie i śliwki do dwóch osobnych rondelków i wlać do każdego po 100 ml soku pomarańczowego. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 10 minut, aż owoce zmiękną.
    3. Utrzeć brzoskwinie i śliwki osobno w mikserze, dodając w razie potrzeby nieco więcej soku pomarańczowego.
    4. Ubić śmietanę w misce. Dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę, by połączyć ze śmietaną.
    5. Do 4 wysokich pucharków nakładać warstwami zmiksowane brzoskwinie, śliwki i bitą śmietanę, delikatnie mieszając, by uzyskać marmurkowy efekt. Tuż przed podaniem nałożyć na wierzch owoce zamarynowane w nalewce lub brandy.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ A, C * ✓ B2, niacyna, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Nalewkę brzoskwiniową lub brandy można zastąpić sokiem pomarańczowym. * • Mus rabarbarowy. Udusić 300 g posiekanego rabarbaru z 2 łyżkami drobnego cukru i łyżką soku pomarańczowego. Ostudzić, a następnie przetrzeć. Ubić śmietanę z jogurtem jak w głównym przepisie, dodać mus rabarbarowy i bardzo delikatnie wymieszać, żeby uzyskać efekt marmurkowy. Nałożyć do pucharków. Udekorować 15 g uprażonych migdałów w płatkach. * • Mus śliwkowy. Przekroić 300 g śliwek na połówki i usunąć z nich pestki. Dusić pod przykryciem wraz z 15 g drobnego cukru i 1 łyżką soku pomarańczowego, aż zmiękną. Ostudzić, a następnie starannie przetrzeć. Utrzeć 200 g kremowego serka naturalnego ze 100 g chudego biojogurtu naturalnego. Zachować 4 łyżki musu śliwkowego, a resztę nałożyć z bitą śmietaną do pucharków i lekko wymieszać. Udekorować zachowanym musem i 15 g posiekanych, uprażonych orzechów laskowych.

    Zalety

    • Suszone owoce są skoncentrowanym źródłem wielu substancji odżywczych, między innymi żelaza. Zawarta w soku pomarańczowym witamina C wspomaga jego przyswajanie przez organizm. * • Wymieszana z jogurtem bita śmietana zachowuje smak i konsystencję, a jest mniej kaloryczna. Jogurt nadaje jej też przyjemny, lekko kwaskowaty smak, który kontrastuje ze słodyczą musu owocowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis