Mus z suszonych owoców

    Mus z suszonych owoców

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Suszone śliwki i brzoskwinie mają skoncentrowany, intensywny smak oraz naturalną słodycz, a jeśli dodamy do nich trochę brzoskwiniowej nalewki lub brandy, powstanie wyjątkowy deser. Będzie on szczególną atrakcją zimą, kiedy świeże, miękkie owoce są niedostępne. Zawiera też mało tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g suszonych brzoskwiń
    • 150 g suszonych śliwek bez pestek
    • 2 łyżki brzoskwiniowej nalewki lub brandy
    • 200 ml soku pomarańczowego
    • 150 ml śmietanki kremówki
    • 150 g chudego jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić 30 g suszonych brzoskwiń i 30 g suszonych śliwek w drobną kostkę. Włożyć do miski, zalać nalewką lub brandy i odstawić.
    2. Włożyć pozostałe brzoskwinie i śliwki do dwóch osobnych rondelków i wlać do każdego po 100 ml soku pomarańczowego. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 10 minut, aż owoce zmiękną.
    3. Utrzeć brzoskwinie i śliwki osobno w mikserze, dodając w razie potrzeby nieco więcej soku pomarańczowego.
    4. Ubić śmietanę w misce. Dodać jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę, by połączyć ze śmietaną.
    5. Do 4 wysokich pucharków nakładać warstwami zmiksowane brzoskwinie, śliwki i bitą śmietanę, delikatnie mieszając, by uzyskać marmurkowy efekt. Tuż przed podaniem nałożyć na wierzch owoce zamarynowane w nalewce lub brandy.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ A, C * ✓ B2, niacyna, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Nalewkę brzoskwiniową lub brandy można zastąpić sokiem pomarańczowym. * • Mus rabarbarowy. Udusić 300 g posiekanego rabarbaru z 2 łyżkami drobnego cukru i łyżką soku pomarańczowego. Ostudzić, a następnie przetrzeć. Ubić śmietanę z jogurtem jak w głównym przepisie, dodać mus rabarbarowy i bardzo delikatnie wymieszać, żeby uzyskać efekt marmurkowy. Nałożyć do pucharków. Udekorować 15 g uprażonych migdałów w płatkach. * • Mus śliwkowy. Przekroić 300 g śliwek na połówki i usunąć z nich pestki. Dusić pod przykryciem wraz z 15 g drobnego cukru i 1 łyżką soku pomarańczowego, aż zmiękną. Ostudzić, a następnie starannie przetrzeć. Utrzeć 200 g kremowego serka naturalnego ze 100 g chudego biojogurtu naturalnego. Zachować 4 łyżki musu śliwkowego, a resztę nałożyć z bitą śmietaną do pucharków i lekko wymieszać. Udekorować zachowanym musem i 15 g posiekanych, uprażonych orzechów laskowych.

    Zalety

    • Suszone owoce są skoncentrowanym źródłem wielu substancji odżywczych, między innymi żelaza. Zawarta w soku pomarańczowym witamina C wspomaga jego przyswajanie przez organizm. * • Wymieszana z jogurtem bita śmietana zachowuje smak i konsystencję, a jest mniej kaloryczna. Jogurt nadaje jej też przyjemny, lekko kwaskowaty smak, który kontrastuje ze słodyczą musu owocowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis