Mus jogurtowo-truskawkowy

    Mus jogurtowo-truskawkowy

    4polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten doskonały truskawkowy deser kryje w sobie zapachy lata. Jogurt zastąpi nam śmietankę, więc mus jest lżejszy i zawiera mniej tłuszczu. Schładza się go w lodówce i podaje z sosem malinowo-porzeczkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka żelatyny w proszku
    • 450 g truskawek
    • 25 g drobnego cukru
    • 500 g chudego biojogurtu naturalnego
    • Sos malinowo-porzeczkowy
    • 115 g czerwonych lub czarnych porzeczek plus kilka gałązek porzeczek, do przybrania
    • 25 g drobnego cukru
    • 115 g malin
    • 1 łyżka malinowego likieru framboise lub wiśniaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Wlać do małej miski 3 łyżki zimnej wody i posypać żelatyną. Odstawić na 5 minut, żeby żelatyna napęczniała. Ustawić miskę na rondlu z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Zestawić z ognia i ostudzić.
    2. Włożyć truskawki i cukier do miski. Utłuc widelcem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, a następnie jogurt. Starannie wymieszać. Rozłożyć po równo do czterech pucharków lub miseczek o pojemności 200 ml. Przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny, aż mus zastygnie.
    3. Przyrządzić sos. Doprowadzić do wrzenia porzeczki, cukier i 2 łyżeczki wody w małym rondlu, mieszając, by rozpuścić cukier. Gotować minutę na małym ogniu, zestawić z ognia, dodać likier i maliny. Utłuc w rondlu ręcznym mikserem lub widelcem, a potem przetrzeć przez sito.
    4. Wlać do każdego pucharka odrobinę sosu i udekorować gałązką porzeczek. Resztę sosu podać w osobnym naczyniu.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C * ✓✓ wapń * ✓ B2, kwas foliowy, niacyna, miedź, potas, cynk.

    Zalety

    • Biojogurty zawierają żywe kultury bakterii o dobroczynnym działaniu na układ trawienny. W porównaniu ze zwykłym jogurtem mają one łagodniejszy, bardziej śmietankowy smak.

    Inne propozycje

    • Bavarois śliwkowo-jogurtowy. Posypać 3 łyżki soku jabłkowego łyżką żelatyny w proszku i odstawić na 5 minut. Doprowadzić do wrzenia 200 ml chudego mleka. Utrzeć w misce 1 całe jajko oraz 2 żółtka, z łyżeczką mąki kukurydzianej oraz 45 g drobnego cukru. Dolać gorące mleko, ucierając. Przelać do wypłukanego rondla i podgrzewać na małym ogniu 3–4 minuty, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Zestawić z ognia, wlać rozpuszczoną żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Wlać sos jajeczny do miski i schłodzić, mieszając od czasu do czasu. Przekroić 4 dojrzałe, jędrne śliwki i usunąć pestki. Włożyć je do rondla. Dodać 45 g drobnego cukru oraz 170 ml soku jabłkowego. Gotować 8–10 minut, aż śliwki lekko zmiękną. Wyjąć je łyżką cedzakową. Sok, który pozostał w rondlu gotować 5 minut, aż utworzy syrop. Odstawić, by ostygł. Dodać go do schłodzonego sosu jajecznego i 150 g chudego biojogurtu naturalnego, wymieszać, a następnie połączyć ze 150 g lekko ubitej kremówki. Nalać cienką warstwę masy do schłodzonej tortownicy o pojemności 1 l. Ułożyć na wierzchu schłodzone śliwki, a na nich resztę masy. Wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny, aż deser zastygnie. Wyłożyć na talerz i podawać z syropem śliwkowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis